StoryEditor
izvještaj podnesen tužiteljstvu

Bivši muftija, imam i čelnik Medžlisa u Banjoj Luci osumnjičeni za kaznena djela kojima su nanijeli štetu od 1,5 mil. KM

Piše desk  /  27.05.2022., 14:30h

Službenici Policijske uprave Banja Luka podnijeli su Okružnom tužiteljstvu izvještaj protiv tri osobe, među kojima je i bivši banjalučki muftija, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili dva kaznena djela i nanijeli materijalnu štetu od 1,5 milijuna KM.

Oni su, kako piše Klix.ba, sklapali ugovore bez znanja ostalih članova IO te prodavali zemljište na području Grada Banja Luka trećim osobama za izgradnju  stambenih ili poslovnih objekata.

Tužiteljstvu u Banjoj Luci podneseni su izvještaji protiv A. H. iz Čelinca i O. K. iz Banja Luke koji se sumnjiče da su počinili kazneno djelo zloupotrebe položaja odgovorne osobe te Zeničanina M. S. koji se sumnjiči da je počinio kazneno djelo zaključenje štetnog ugovora.

"Prijavljene osobe sumnjiče se da su navedena kaznena djela počinile tijekom 2016. godine obavljajući poslove predstavnika i odgovornih osoba u Islamskoj vjerskoj organizaciji u Banjoj Luci te istoj pričinili materijalnu štetu u iznosu od oko 1.500.000 KM", stoji u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Tijekom 2016. godine na funkciji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka bio je Zeničanin Muhedin Spahić dok je Osman Kozlić u to vrijeme bio muftija banjalučki. Almir Hodžić je 2016 godine bio na funkciji predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Osman ef. Kozlić je 10. rujna 2020. godine razriješen dužnosti muftije Islamske zajednice Bošnjaka za Europu, a kako je navedeno u odluci reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH smijenjen je zbog propusta u radu na mjestu banjalučkog muftije.

Odluka je donesena nakon što su članovi Rijaseta i Vijeća muftija prihvatili izvještaje komisije koja je izvršila pregled stanja vakufske imovine u Banjoj Luci, kao i financijski izvještaj u vezi s navedenim procesima transformacije vakufa. Ti propusti u radu su uzrokovali ozbiljnu materijalnu štetu na imovini Islamske zajednice u Banjoj Luci, što je opredijelilo reisu-l-ulemu da donese odluku o razrješenju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 09:09