StoryEditor
vraćen na granici

Bivšem zapovjedniku Žandarmerije Srbije zabranjen ulaz u BiH

Piše desk  /  24.03.2022., 22:21h
Bivši zapovjednik Žandarmerije Srbije general Bratislav Dikić vraćen je danas s granice BiH zbog evidencije u registru o strancima, koji popunjava i vodi Služba za poslove sa strancima, rekao je večeras Srni direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Galić je rekao da je Dikić vraćen na graničnom prijelazu Rača, ali da Granična policija BiH s tim nema nikakve veze.

- Mi smo subjekt koji samo postupa po onome što neko ubaci. To je evidencija o strancima koju puni Služba za poslove sa strancima i oni vode taj registar, takozvani ROS - pojasnio je Galić, prenosi Srna.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je Srni da je registar stranih državljana u vlasništvu Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara, Granične policije i Službe za poslove sa strancima.

- Ako je neko upisan u bazu onda piše i zbog čega je tu i to je pročitao granični policajac - rekao je Ujić i dodao da je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH jedino nadležna da kaže da je neko prijetnja po sigurnost BiH.

Prema saznanjima ATV-a, Dikiću je zabranjen ulazak u BiH po nalogu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

ATV je objavio da je Granična policija BiH, osim generala Dikića, s granice vratila još dvije osobe.

Pripadnici Granične policije BiH nedavno su na prelazu Vardište zabranili ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za povijest Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću uz obrazloženje da "predstavlja prijetnju po sigurnost BiH".

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 17:32