StoryEditor
sarajevo

BiH završava predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i EU strategijom za tu regiju

Piše fena  /  24.05.2023., 11:32h

Kao završni događaj jednogodišnjeg predsjedavanja Bosne i Hercegovine Jadransko-jonskom inicijativom, Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Direkcija za evropske integracije BiH organizirali su u Sarajevu Forum EU strategije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i godišnji sastanak Vijeća Jadransko-jonske inicijative (JJI) na razini ministara vanjskih poslova.

Bosna i Hercegovina je predsjedavanje preuzela od Republike Albanije 1. lipnja 2022. godine koje završava 31. svibnja 2023. godine kada predsjedavanje preuzima Republika Hrvatska.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je danas na otvaranju foruma da je ovo prilika da se razmjene viđenja situacije u regiji, navodeći da je BiH predsjedavala JJI-om u veoma izazovnim vremenima, jer dok se Europa oporavljala od pandemije koronavirusa počeo je rat u Ukrajini nakon čega je uslijedila energetska kriza.

Kazao je da je bez obzira na sve poteškoće, BiH u fokus stavila proces proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana tijekom predsjedavanja JJI-om, izražavajući zadovoljstvo jer su sve zemlje posvećene tom cilju.

Navodeći da je zadovoljan novim pristupom EU zemalja prema proširenju, dodao je da proširenje treba imati istu važnost za EU kao i zemljama zapadnog Balkana.

Direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović kazao je na otvaranju da je proces proširenja usko povezan sa implemnatacijom uvjeta koji stoje pred zemljama aspiranticama za članstvo u EU koja su stroga, ali pravedna.

Europski povjerenik za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi obratio se skupu video porukom, ponovivši da je dodjela kandidatskog statusa za BiH jasna poruka da je ova zemlja dio europske obitelji.

- EU će nastaviti podržavati ovaj region i izdvajati sredstva za saniranje posljedica kriza i ekonomskog razvoja te društvenog napretka, ali na zemljama je da ispune najvažnije uvjete za nastavak puta ka EU - kazao je Varhelyi.  

Uvodni panel posvećen je o temi "Uloga Jadransko-jonske inicijative i EUSAIR-a u ubrzavanju procesa evropskih integracija", na kojem će učesnici biti ministri vanjskih poslova zemalja članica JJI i/ili ministri nadležni za EUSAIR strategiju te predstavnik Europske komisije.

Jadransko-jonska inicijativa je osnovana 2000. godine s ciljem podsticanja razvoja, jačanja sigurnosti i intenziviranja saradnje između zemalja regije te ubrzanja integracijskih procesa u Europi. U inicijativi učestvuje 10 zemalja. Pored Bosne i Hercegovine, članice su i: Albanija, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, San Marino, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija.

EUSAIR, jedna od četiri EU makroregionalne strategije, predstavlja instrument jačanja regionalne suradnje u cilju poticanja rasta, održivog razvoja te približavanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 14:19