StoryEditor

BiH u novim problemima. Prijeti joj uvođenje sankcija

Piše hina  /  12.02.2024., 12:43h

Bosni i Hercegovini prijeti opasnost da završi na popisu država koje su pod međunarodnim sankcijama jer još nije usvojila zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a članovi povjerenstva stručnjaka Vijeća Europe koji procjenjuju provedbu tih mjera danas su zbog toga doputovali u Sarajevo.

Delegacija EU u BiH uoči njihova dolaska upozorila je domaće političare da moraju hitno reagirati ako ne žele da njihova zemlja završi na "sivoj listi", koja označava države s problematičnim odnosom prema problemu pranja novca i nedostatnom kontrolom financijskih transakcija koje mogu poslužiti financiranju terorizma.

Usvajanje odgovarajućeg zakona u parlamentu BiH jedan je od uvjeta da Europsko vijeće u ožujku eventualno odobri otvaranje pristupnih pregovora s BiH, no sada toj zemlji prijeti i paket financijskih sankcija ne ispuni li tu obvezu.

Zakon još nije dobio potporu Doma naroda

"Ukoliko zakon ne stupi na snagu prije nego što MONEYVAL završi svoju misiju 28. veljače on neće biti obuhvaćen njihovom procjenom, što značajno povećava rizik da će Radna skupina za financijsko djelovanje (FATF) staviti Bosnu i Hercegovinu na svoju sivu listu, čime će se zemlja naći na popisu EU koji označava države sa strateškim nedostacima u sustavu za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma", stoji u izjavi delegacije EU u Sarajevu.

Zastupnički dom parlamenta BiH usvojio je zakon o sprječavanju pranja novca u prosincu po hitnom postupku, no on još nije dobio potporu Doma naroda, što je preduvjet da stupi na snagu.

Dom naroda nije ni raspravljao o zakonu tražeći da se on iz hitnog vrati u redoviti postupak s mogućnošću ulaganja amandmana, a za tim je zahtjevom posegnuo klub zastupnika Sveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik. Učinili su to iako je prijedlog zakona izradilo Ministarstvo sigurnosti BiH, na čijem je čelu Dodikov koalicijski partner Nenad Nešić. 

Dodikovi zastupnici uvjetuju usvajanje zakona

Članovi MONEYVAL-a, međuvladinog Povjerenstva stručnjaka za procjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma koje od 1997. djeluje pod okriljem Vijeća Europe, danas su se sastali s Nešićem, a nakon toga je Ministarstvo sigurnosti u priopćenju potvrdilo kako prijeti opasnost da BiH završi na sivoj listi, što bi imalo negativan utjecaj na status BiH u međunarodnim odnosima i smanjenje investicija te bi otežalo njeno sudjelovanje u međunarodnoj trgovini.

To bi u praksi značilo automatske dodatne provjere svih uplata i financijskih transakcija povezanih s BiH. No ova upozorenja za sada nisu utjecala na stajalište Dodikovih zastupnika koji uvjetuju usvajanje zakona o sprječavanju pranja novca prihvaćanjem i drugih zakona koje oni smatraju važnim za Republiku Srpsku.

"To je za nas je stvar ukupnog političkog dogovora, jednog političkog paketa", kazala je Dodikova zastupnica Snježana Novaković Bursać.

Dnevnik.ba

28. veljača 2024 00:12