StoryEditor
Zoran Milanović

"BiH je bitna. Plenković ne radi ništa. Znate kad bi se njegovo ime spominjalo kao šefa EK da se ikad suprotstavio Bruxellesu. Nema šanse"

Piše desk  /  15.04.2024., 16:33h

Index je tijekom prošlog tjedna u Index Studiju ugostio više političara koji su otkrili kako planiraju nagovoriti građane da glasaju baš za njih. Na zadnji dan kampanje, danas od 15 sati, u goste je došao ipredsjednik Zoran Milanović. To mu je zadnji intervju koji će dati prije izborne šutnje.

Gadno se verbalno sukobljavate s Plenkovićem? Zadnjih dana se i Plenković okuražio, i on vas gadno napada verbalno. Nije te lijepe riječi rezervirao samo za vas. Sinoć je Nacional objavio audio gdje prostački vrijeđa i druge

Ono što sam vidio nije prostački, ali ocrtava karakter. Ja sam 2016. imao razgovor s Klemom i njegovim cvebama pa je netko snimio. Ja sam sprdao njega, rekao sam da je njegova majka vojna lekarka. On je deep fake od početka. Ovo što mu je netko uvalio od njegovih, uvijek na posljednjoj večeri netko to napravi. Ali ovdje neće biti vječnog života. Ovo je game over. Ovo što oni rade je zastrašujuće što rade.

Je li izbor Turudića bio okidač?

Da, to sam već rekao.

Kad smo kod vašeg ulaska u predizbornu trku, sve ste razbucali, upali ste poput slona u staklarsku radnju. Odmah su vam ankete davale sjajne izglede. Nedugo zatim, tjedan nakon, ti dani su bili ispunjeni vašim ponašanjem.

Ankete mačku o rep. Ali što je to palo? To su preferencije za premijera. To je impuls ljudi. Dotad to pitanje nije postavljano. Ja nisam ni na listi SDP-a, a i da jesam bio bih u prvoj izbornoj jedinici. Ja ne mogu svakoga nagovoriti da glasa za Rijeke pravde.

Ja sam njihov kandidat za premijera. Plenković je izrod. Iz udbaško-KOS-ovskog miljea on je danas sljedbenik Franje Tuđmana. Ne znam čega j Raspudić izrod.

Plenković iz udbaškog miljea?

On je nastao u tom miljeu, cijela njegova obitelj. Oni su tu rasli na čistkama nakon proljeća. Tu je bio Račan, al on je, za razliku od ovih lažova, bio iskren. Ali ovi su bili sisavci režima prve kategorije, a onda su postali hrvatski nacionalisti. To nije dobro za sazrijevanje društva. Ovo ima elemente perverzije. Neki tip koji je kalkulirao hoće li ući u SDP, HNS, Jadranka Kosor ga ugura u HDZ. I eto na kraju ga dovedu za ruku da postane predsjednik. Sve sam rekao o Plekušenku, tu bih stao.

Sve prije Turudića je bilo gadljivo, ali ovo je postalo neizdrživo. Ja sam Plenkoviću bacio balvan spasa, ne slamku, i to radim među nama. A on zove Turudića da ga pita je li to istina. To je ispod svake razine prihvatljivog. Radiš budale od nas.

Onda smiješni likovi govore da je ovo neustavno. Što? Vama smeta. Ja sam radio u potaji, to je lukavstvo. Imate Plenkovića koji će se u Mostaru sresti s Vučićem. Ok, to je vladar Srbije. Ali kad se ja nađem s Dodikom, onda HDZ angažira Butkovića i kravu.

Nama su Srbi najbliži narod na Balkanu, ja s njima neću razgovarati preko posrednika. Mi se moramo pokušati dogovarati među sobom.

Govorim u kontekstu širenja ruskog utjecaja?

A što onda Plenković radi s Vučićem.

Nije tajna da su Vučić i Dodik ruski ljudi

Podcjenjujete te ljude, precjenjujete Ruse. Dodik eksponent, ok. Ajmo reći ovako, je li ih se moglo drugačije tretirati. Moja je teza da je on odguran prema Rusiji. On će sutra opet biti dobar s Amerikancima koji su ga doveli. Vučić eksponent ruske politike? Na obljetnicu oslobođenja Beograda 2014. godine Putin nije došao u Beograd. Oni moraju pomaknuti ceremoniju tjedan dana ranije da bi Putin našao vremena. Fućka se Rusima za Srbe.

Boris Tadić, cijela garnitura ljudi oko njega, kakva Rusija. Ja sam s tim ljudima proveo sate i sate. Ne možete jednu zemlju tako radikalno promijeniti pa da odjednom oni postanu prorusi. Ima ih, ali to je prkos, inat. Sa Srbima treba raditi, to su nam susjedi.

Vratimo se iz BiH u Hrvatsku

BiH je bitna. Plenković ne radi ništa. Znate li kad bi se njegovo ime spominjalo kao šefa EK da se ikad suprotstavio. Ista priča s njegovim ljudima. Nema šanse, strogo je zabranjeno biti protiv mišljenja Bruxellesa. Kad se to dogodilo? Nikad. Nama sve odgovara. Mi smo najsretniji na svijetu. Ispada da sve što dolazi iz briselskih struktura, nama odgovara. Pa daj recite jednom da na nešto ne pristajemo. Mi nemamo svoje ja. Oni prodaju sebe tamo.

 

Cijeli razgovor pogledajte na Index.hr.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:48