StoryEditor

Biden: "Znate li s kim se Trump danas sastaje? S čovjekom koji želi diktaturu"

Piše desk  /  09.03.2024., 09:54h

Američki predsjednik Joe Biden kritizirao je sinoć republikanskog suparnika Donalda Trumpa zbog sastanka s Viktorom Orbanom, rekavši da mađarski premijer nastoji uspostaviti diktaturu. Viktor Orban objavio je da se sastao jučer sa svojim "dobrim prijateljem" Donaldom Trumpom na Floridi.

Mađarski premijer jedan je od rijetkih čelnika u Europi koji je poželio pobjedu republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima u studenom protiv demokrata Bidena.

"Znate li s kim se danas sastaje u Mar-a-Lagu?" rekao je Joe Biden pristalicama tijekom predizbornog skupa. "S Orbanom iz Mađarske, koji je otvoreno rekao da ne misli da demokracija funkcionira i da želi diktaturu."

"Vidim budućnost u kojoj branimo demokraciju, a ne u kojoj je slabimo", rekao je 81-godišnji demokrat za kojeg je ta tema jedna od glavnih u kampanji protiv Donalda Trumpa.

Orban objavio fotku s Trumpom

Orban je sinoć na Facebooku objavio svoju fotografiju s bivšim predsjednikom uz riječi: "Učinimo Ameriku ponovno velikom", što je Trumpov predizborni slogan. "Vratite se i donesite nam mir, predsjedničke", objavio je pak na X-u, bivšem Twitteru, uz fotografiju s Trumpom.

"Posjet je bio usredotočen na izgradnju odnosa američkih i mađarskih konzervativaca te na koristi koje bi mogle proizaći iz izbora predsjednika Trumpa u studenom", rekao je Orbanov suradnik Gladden Pappin, potvrdivši da je sastanak održan.

Orban i Trump - lideri bliski Putinu

Joe Biden je još jednom osudio komentare 77-godišnjeg bivšeg američkog predsjednika koji je rekao da bi poticao ruskog predsjednika Vladimira Putina na napad na zemlje NATO-a koje financijski ne pridonose dovoljno savezu.

Mađarska je jedina članica Europske unije koja je zadržala bliske veze s Kremljom unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu u veljači 2022. Orban odbija slanje bilo kakve vojne podrške Ukrajini i redovito poziva na prekid vatre, uvjeren da Kijev ne može pobijediti.

Trump potiče svoje pristaše u Kongresu da blokiraju 60 milijardi dolara američke vojne pomoći za Kijev, što traži predsjednik Biden.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:29