StoryEditor
rat izraela i hamasa

Biden nazvao Netanyahuov pristup ratu u Gazi ‘greškom‘

Piše fena  /  10.04.2024., 11:32h

Američki predsjednik Joe Biden iznio je neke od svojih do sada najoštrijih kritika izraelskog rata protiv Hamasa, nazivajući njegov pristup "greškom" dok se ta zemlja suočava sa sudskim rokom u srijedu da dokaže kako ne sprječava dostavljanje pomoći glađom pogođenoj Gazi.

S globalnim bijesom zbog rastuće štete koju je nanio šestomjesečni rat, Biden je ukorio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u vođenju sukoba i ponovio potrebu za prekidom vatre.

- Mislim da je to što radi greška. Ne slažem se s njegovim pristupom - kazao je Biden za TV mrežu na španjolskom jeziku Univision u intervjuu koji je emitiran u utorak navečer.

Apelirao je Netanyahua da "samo pozove na prekid vatre, omogući u narednih šest do osam tjedana potpuni pristup svoj hrani i lijekovima koji ulaze u zemlju", u komentarima koji su naglasili dramatičnu promjenu tona glavnog saveznika i vojnog podržavatelja Izraela.

Bidenovi komentari dolaze u vrijeme dok američki, katarski i egipatski posrednici traže napredak u sporazumu o primirju i oslobađanju talaca, a također predlaže povećanje isporuke pomoći kako bi se riješila pogoršana kriza s glađu u Pojasu Gaze, prenosi AFP.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:30