StoryEditor
nato u bih

Bh. političarima u Berlinu priopćeno: "Potrebno rasporediti NATO trupe u BiH!"

Piše desk  /  26.02.2022., 18:14h
"Od njemačkih dužnosnika smo čuli da je potrebno rasporediti NATO snage u Bosnu i Hercegovinu", rekao je državni parlamentarac Damir Arnaut za N1, a nakon završene posjete Njemačkoj.

Arnaut je, naime, zajedno s federalnim zastupnicima Sabinom Ćudić i Elmedinom Konakovićem, te premijerom KS Edinom Fortom protekla tri dana boravio u glavnom gradu Njemačke.

U Berlinu su se sastali sa njemačkim, ali i EU parlamentarcima, kao i bh. dijasporom, a zastupnik Naše stranke ističe da se radilo o konstruktivnom dijalogu na izuzetno visokoj razini.

“Ne treba bježati od vezivanja konteksta Ukrajine i BiH”

Tema sastanaka bila je situacija u BiH, ali, kako kaže Arnaut, nemoguće je bilo izbjeći i osvrt na agresiju na Ukrajinu koja je u toku.

U izjavi za N1 Arnaut ističe da ne treba bježati od vezivanja konteksta Ukrajine sa Bosnom i Hercegovinom:

“Uzimajući u obzir izuzetno agresivnu retoriku Ruske Federacije prema BiH, naročito kada je riječ o euro-atlantskim aspiracijama naše zemlje. U to treba uključiti i izuzetno agresivnu retoriku koja dolazi iz ruskog veleposlanstva u Sarajevu. Vrlo je jasno da Rusija, ni u kom slučaju, ne gaji dobre namjere prema BiH, ukoliko se mi namjeravamo ponašati kao suverena zemlja”, objašnjava.

“Treba rasporediti NATO trupe u BiH”

Upravo zbog toga, dodaje on, izuzetno mu je drago što su njegovi njemački sugovornici shvatili koliko je bitno pojačati zapadni angažman u BiH, a sve u svjetlu agresije na Ukrajinu.

No, to nije vezano samo za nedavno pojačanje EUFOR-ovih snaga, naglašava on.

“Mene zaista ohrabruje što smo mi na ovim sastancima čuli od najviših njemačkih dužnosnika glasove da je potrebno rasporediti NATO trupe u BiH – uključujući i njemačke trupe. Razmišljanje je stiglo do razine da se ti dužnosnici već osjećaju slobodnim da to kažu i sugovornicima iz BiH”, zaključuje Arnaut.

Ipak, ističe da razgovori nisu tekli u pravcu koji bi ukazivao na mogućnost sukoba u BiH, nego, upravo suprotno, zbog njegovog odvraćanja i prevencije eventualnih aspiracija drugih država ka BiH.

Dodao je i da je nedavno duplanje EUFOR-ovih snaga odličan signal, koji ukazuje da je BiH ‘zapadna teritorija’.

O podršci NATO-a BiH govorio i Jens Stoltenberg

Podsjetimo, tijekom jučerašnjeg obraćanja Stoltenberga povodom ruske invazije na Ukrajinu, generalni tajnik NATO-a se osvrnuo i na BiH.

“Mi smo se orijentirani na obranu. Tisuće dodatnih trupa smo poslali u istočne dijelove saveza. Imamo 100 aviona, 20 nosača brodova. Mi ćemo zaštititi svaki pedalj teritorija NATO-a. Naš kolektiv odgovor mora biti više pomoći zemljama poput Gruzije, Moldavije i Bosne i Hercegovine”, izjavio je.

Dodao je kako upravo kriza u Ukrajini demonstrira koliko je važno da SAD i Europa stoje zajedno.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 04:20