StoryEditor

Bevanda: Adresa za usvajanje budžeta BiH je Predsjedništvo

Piše D  /  26.06.2019., 12:06h

Bevanda je, u pauzi zasjedanja Predstavničkog doma parlamenta BiH, rekao novinarima u Sarajevu da je Ministarstvo u studenom  završilo budžet, koji je jednoglasno usvojen u Vijeću ministara i upućen Predsjedništvu.

"Svi dalji koraci su na Predsjedništvu BiH koji je formalni predlagač i upućuje ga u parlament", rekao je Bevanda. 

Na konstataciju da krajem ovog mjeseca ističe odluka o privremenom financiranju, Bevanda je naveo da je resorno ministarstvo, postupajući po zakonu, donilo odluku o privremenom financiranju za treći kvartal, pripremilo potrebno mišljenje i uputilo u Savjet ministara u tehničkom mandatu.

Bevanda je naglasio i da nije adresa za pitanje hoće li sutra biti održana sjednica Vijeća ministara u tehničkom mandatu, jer ne saziva sjednice i ne utvrđuje dnevni red. 

"Ja sam zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara u tehničkom mandatu, znam dobro procedure i postupam odgovorno jer nisam prisustvovao samo na dvije od 170 sjednica zbog službenih obaveza", rekao je Bevanda. 

On je ukazao i da već dvije i po godine traje blokada Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Bevanda kaže da se svaki mjesec održava sjednica i da u svojstvu predsjedavajućeg, koji utvrđuje dnevni red, stavlja odluku o privremenim koeficijentima i poravnanjima. 

"Nažalost, dvije i po godine nemamo većinu propisanu Pravilnikom o radu Upravnog odbora i ja na svakoj sjednici glasam za sve prijedloge. Mislim da je situacija jako ozbiljna i teška, ali činim sve što mogu. Iscrpljivanje je između onih koji trebaju odlučivati i sasvim normalno je da se to poslije preliva u politiku", rekao je Bevanda, prenosi FENA.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 13:22