StoryEditor
ŽIVOT PIŠE ROMANE

Beogradski muftija igrao za Zvezdu pod lažnim prezimenom: Sklonili su me zbog povika s tribine

Piše desk  /  26.12.2021., 18:44h
Beogradski muftija Mustafa Jusufspahić u intervju za srbijanski Kurir otkrio je zanimljivu priču iz svog života gdje je kao klinac koji je trenirao nogomet zaigrao za Crvenu zvezdu, ali pod lažnim prezimenom zbog kojeg su ga kasnije i sklonili iz tima.

On je rekao da je kao klinac trenirao u FK Sarajevo, da bi nakon toga dobio šansu u Crvenoj zvezdi i to ne u omladinskom pogonu, već s prvim timom.

"Trenirao sam kao klinac. U Beogradu nije bilo srednje teološke škole, islamske, pa sam nastavio školovanje u Sarajevu. Nastavio sam da treniram u FK Sarajevo, dobro smo napredovali, bili smo na kraju prvenstva Jugoslavije za juniore u finalu s Crvenom zvezdom.

Cvetković, tadašnji tajnik, rekao je tada mom ocu (Hamdija Jusufspahić, bio je počasni reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije i dugogodišnji beogradski muftija) i meni da, kao beogradsko dijete, trebam doći u Zvezdu, da me čeka dres...", prisjetio se Jusufspahić u intervju za Kurir.

Dalje je rekao kako je dobio šansu u prvom timu i kako je došlo do "prekida suradnje", odnosno što je bio uzrok toga da ga sklone.

"Na narednom raspustu sam trenirao s njima, misleći da ću to raditi sa svojom generacijom, međutim, u svlačionicu ulaze Dragiša Binić, Piksi... Mislio sam da sam pogriješio svlačionicu. Onda su me poveli u Zrenjanin na utakmicu protiv Proletera, ali nisam smio igrati službeno za Crvenu zvezdu, jer sam bio registriran u klubu u Sarajevu.

Tako sam, da bih igrao i da bi vidjeli kakav sam na terenu, dobio dres s prezimenom Janković. Izađemo na teren, ali jedan poslastičar, koji je poznavao mog oca i mene, kad me je vidio, počeo je vikati: 'Mustafa, Mustafa...'. Tako da su me sklonili iako mi je trener rekao da sam dobro igrao poluvrijeme", otkrio je Jusufspahić.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:31