StoryEditor

Bećirović pozvao na sazivanje sjednice Doma naroda

Piše D  /  16.09.2019., 11:09h

Bećirović je podsjetio da je prošlo više od šest mjeseci od konstituiranja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, ali, nažalost, Dom naroda ne funkcionira. Također, više od deset mjeseci ne radi ni Zastupnički dom.

Po njegovim riječima, to je otvoreno i flagrantno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i Poslovnika o radu Doma naroda i Zastupničkog doma.

- Dom naroda u novom sazivu nije usvojio nijedan zakon. U parlamentarnoj proceduri je više od 30 zakona koji su na čekanju. Deseci važnih međunarodnih ugovora su na čekanju što nanosi ogromne štete. Zbog opstrukcija i potpunog zastoja u radu državnih organa vlasti blokirane su stotine milijuna eura za kapitalne investicije i javne radove koji znače zapošljavanje tisuća radnika u BiH. Zbog takvog neodgovornog odnosa trpe podjednako građani u cijeloj Bosni i Hercegovini - naveo je.

Upozorava da za takvo antiustavno i nezakonito ponašanje mora postojati odgovornost.

- Nismo svi isti i zato moramo stvari precizirati i do kraja ogoljeti. Gospodine Izetbegoviću, imajući u vidu naprijed navedene činjenice, javno Vas pozivam da u roku od sedam dana sazovete sjednicu Doma naroda. U slučaju da se pojedini izaslanici ponovno ne odazovu na sjednicu najvišeg zakonodavnog organa države BiH i odbiju raditi ono što im je ustavna, zakonska i poslovnička dužnost, predlažem da se svi mi koji inzistiramo na zaštiti principa ustavnosti i zakonitosti obratimo visokom predstavniku u BiH, kao i drugim relevantnim adresama u zemlji i inozemstvu, koje imaju pravo i daytonsku obavezu da sankcioniraju destruktivne antidaytonske elemente. Sve dok Ustav BiH ne bude usuglašen u svim svojim elementima s međunarodnim pravom, visoki predstavnik mora se koristiti svojim ovlastima koje ima po članu 5 Aneksa 10 Daytonskog mirovnog sporazuma – biti konačni tumač njegovog sadržaja. Ne treba zaboraviti da su Aneks 10 potpisala oba bh. entiteta, pored države BiH, Hrvatske i SRJ koju je naslijedila Srbija, čime su pristali da će prihvatiti to tumačenje pravno relevantnim, a time i za sve strane potpisnice obveznim. Međunarodna zajednica je dužna državi Bosni i Hercegovini pomoći da postane normalna i funkcionalna država, da kao međunarodnopravni subjekt može preuzeti svoje odgovornosti pred međunarodnom zajednicom kao i svaka druga nezavisna i suverena država. Civilni segmenti međunarodne zajednice moraju biti u funkciji uspostavljanja trajnog mira i osiguranja vladavine prava, kao i efikasnog funkcioniranja državnih organa i institucija. Ukratko, njihova je zadaća, zajedno s domaćim snagama, da stvore pravne i političke pretpostavke koje će osigurati funkcioniranje državnih organa vlasti i vladavinu prava, kao i brže približavanje europskim i atlantskim integracionim tokovima - naveo je Bećirović.

Kako tvrdi, glavni akteri međunarodne zajednice su znali da je Aneks 4 Daytonskog mirovnog sporazuma u suprotnosti s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i da država Bosna i Hercegovina zbog toga neće moći normalno funkcionirati kao suverena država – zato su joj u Aneksu 10 dali visokog predstavnika da otklanja, kada je to potrebno, blokade i opstrukcije na putu prema EU i NATO-u.

- Međunarodna zajednica ima ogromne pravne, političke i moralne obveze prema državi BiH: ako je naša država tijekom agresije neopravdano ostavljena da se sama brani, ona danas ima pravo da od nje zahtijeva pomoć u nalaženju svog mjesta među demokratskim državama Europe. To znači da stvori pretpostavke za jačanje demokratskog i pravnog poretka i osnova civilnog društva. Bosna i Hercegovina ima pravo tražiti od međunarodne zajednice da joj pomogne da svoje potencijalne i realne mogućnosti pretvori u šansu za izgradnju europske budućnosti, povezujući - kao značajna geopolitička i kulturno-civilizacijska raskrsnica- jug i sjever Europe, istok i zapad - zaključio je Bećirović.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 06:37