StoryEditor

Bećirović o Dodikovoj izjavi o zatvaranju OHR-a: "Sve je dio detaljno osmišljenog plana"

Piše desk  /  15.03.2024., 11:19h

Nakon što je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio da bi visoki predstavnik Christian Schmidt 21. ožujka trebao napustiti Bosnu i Hercegovinu, oglasio se član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

"Izjave pojedinih političara o tome da ‘otvaranje pregovaračkog procesa u osnovi znači izmještanje institucije visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine‘ nemaju nikakvo utemeljenje u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Riječ je o neodgovornim i antidejtonskim porukama s nesagledivo opasnim posljedicama za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji", kazao je Bećirović.

Kako dodaje, Dejtonski mirovni sporazum nije švedski stol sa kojeg neki političari mogu uzimati šta žele i odbacivati ono što ne žele.

"To je međunarodni sporazum koji se mora integralno poštivati. Političare koji govore o zatvaranju OHR-a pozivam da svojim političkim saveznicima počnu govoriti da je vrijeme za zatvaranje i odustajanje od antidejtonske, antiustavne i separatističke politike. Eurointegracijski put Bosne i Hercegovine, između ostalog, treba da rezultira političkom, ekonomskom i institucionalnom stabilizacijom bosanskohercegovačkog društva i države i razvojem civilnog društva", kaže Bećirovioć.

Otvaranjem pregovora s Europskom unijom, dodaje on, osnažuje se proces demokratizacije države Bosne i Hercegovine.

"Dakle, pregovarački procesi treba da rezultiraju stabilizacijom i osnaživanjem države Bosne i Hercegovine na nacionalnom i međunarodnom nivou. Da bi se zatvorio Ured visokog predstavnika u BiH nije dovoljno ‘započeti pregovore‘, nego je potrebno ispuniti ranije utvrđene zahtjeve, odnosno potrebno je implementirati tzv. Program 5+2. Započinjanjem pregovaračkog procesa s EU, Bosna i Hercegovina nije automatski ispunila sve ranije prihvaćene zahtjeve sadržane u Programu 5+2, neophodne za zatvaranje Ureda visokog predstavnika. Stoga svako postupanje suprotno ranije prihvaćenom Programu 5+2 predstavlja odstupanje od principa pravne sigurnosti, čime se destabiliziraju bosanskohercegovačko društvo i država", kazao je.

Zaključuje da su pokušaji osporavanja i urušavanja institucije visokog predstavnika, kao i Ustavnog suda BiH, "dio detaljno osmišljenog plana čiji je krajnji cilj uklanjanje svih institucija zaduženih za očuvanje mira, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine."

"Tek kada se ispune ranije definirani uvjeti neophodni za izmještanje, odnosno zatvaranje OHR-a, te kada Upravni odbor Vijeća za provedbu mira pozitivno procijeni situaciju u Bosni i Hercegovini, utemeljenu na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, možemo govoriti o zatvaranju kancelarije OHR-a u Bosni i Hercegovini", poručio je Bećirović.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 11:43