StoryEditor
otvaranje pristupnih pregovora

Bećirović kaže da pregovori s EU jačaju državu, Dodik kaže da čuvaju entitete

Piše hina  /  22.03.2024., 19:32h

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović ocijenio je u petak kako je otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom prilika za jačanje države kroz prilagodbu europskim standardima dok je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio kako će taj proces učvrstiti poziciju entiteta.

Komentirajući odluku Europskog vijeća da dopusti otvaranje pristupnih pregovora s BiH Bećirović je novinarima u Sarajevu kazao kako njegova zemlja duguje zahvalnost prijateljima u EU ali je upozorio kako je sada pred njegovom zemljom veliki posao jer zakonodavstvo valja uskladiti s pravnom stečevinom Unije.

“Približili smo državu EU-u i ojačali vanjskopolitički položaj”, kazao je Bećirović dodajući kako BiH sada ulazi u završnu fazu integriranja u EU pa je radi učinkovitosti na tom putu potrebno uvesti “nultu stopu tolerancije prema svima koji ugrožavaju teritorijalni integritet, cjelovitost i neovisnost BiH” čime je aludirao na dosadašnje djelovanje političara iz reda bosanskih Srba..

Kaže kako je proces proširenja dokaz učinkovitosti Unije a vjeruje kako je u njenom interesu podržati “građansko društvo u BiH u kojemu su građanska, etnička i vjerska prava ukupni dio seta ljudskih prava”.

Dodik je pak gotovo istodobno pred novinarima u Banjoj Luci izjavio kako su uvjetno dobiveni “neki pregovori” a njegov je zaključak kako to bez datuma početka pregovora i nema neki značaj.

Važnim smatra samo to da je BiH kao pregovarač prihvaćen sa sadašnjim ustrojem temeljenim na dva entiteta i tri konstitutivna naroda i kaže kako je to dokaz da ga ne treba ni mijenjati odnosno trajno zadržati daytonski ustav BiH.

“Europsko je vijeće time potvrdilo da je politička situacija u BiH stabilna”, misli Dodik koji je u petak ponovio prijetnju kako će Republika Srpska blokirati europski put BiH bude li nametanja bilo kakvih odluka, uključujući tu djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Najavio je kako će RS nastaviti inzistirati na donošenju novog zakona o Ustavnim sudu odnosno na odlasku stranih sudaca iz njegova sastava.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 09:30