StoryEditor
izbori

Bavarski čelnik tvrdi da je shvatio poruku glasača: “Njemačkoj treba nova migracijska politika”

Piše hina  /  09.10.2023., 16:20h

Čelnik Kršćansko-socijalne unije (CSU), bavarske vladajuće stranke desnog centra, Markus Soeder izjavio je da rezultate nedjeljnih pokrajinskih izbora u Bavarskoj i Hessenu vidi kao mandat za drugačiju migracijsku politiku u Njemačkoj.

“Za mene je posljedica, a to je najvažnije od svih ovih izbornih rezultata, nacionalna zadaća promjene migracijske politike koja bi išla prema paktu protiv nekontroliranog useljavanja”, rekao je bavarski premijer u komentarima za njemačku radioteleviziju ZDF.

“To je, vjerujem, prava misija koju možemo izvući iz dvaju pokrajinskih izbora”, rekao je.

Na pokrajinskim izborima u Bavarskoj Soederovi kršćanski socijalisti prema predviđanjima dobivaju 37 posto glasova i ipak su ispod lošeg rezultata iz 2018., kada su osvojili 37,2 posto glasova.

“Nešto se mijenja u demokraciji u Njemačkoj”, rekao je Söder. “Moramo riješiti te posljedice.”

Govoreći za javni servis ARD, čelnik CSU-a je rekao kako desno populističku Alternativu za Njemačku AfD “doživljavamo kao ekstremno desničarsku stranku”.

Riječ je o stranci koja je zauzela drugo mjesto u pokrajini Hessen i treće u Bavarskoj, što je značajan napredak u odnosu na činjenicu da tradicionalno uporište ima u pokrajinama bivše istočne Njemačke.

Soeder je rekao da sada ne treba ići prema AfD-u, već se problemi moraju rješavati. Stoga je hitno potrebna drugačija migracijska politika. “Tada također možete značajno smanjiti AfD.”

Soeder je razlog lošeg rezultata CSU-a na izborima vidio i u aferi nastaloj oko čelnika Slobodnih birača Huberta Aiwangera i jednog antisemitskog letka. Ta je stranka koalicijski partner CDU-a u Bavarskoj.

“Prije ove afere s lecima bili smo znatno viši”, rekao je Soeder na ZDF-u.

Aiwanger se u kolovozu našao u središtu nacionalnog skandala nakon što je list Süddeutsche Zeitung otkrio da je kao tinejdžer kasnih 1980-ih uhvaćen s kopijama letka koji je ismijavao holokaust i zbijao osvetoljubive šale o nacističkim koncentracijskim logorima.

Konzervativne snage ostvarile su jasne pobjede u pokrajinama Bavarskoj i Hessenu. Predviđa se da će u Bavarskoj Kršćansko-socijalna unija (CSU) osvojiti 37 posto glasova, a u Hessenu bi njezina sestrinska Kršćansko-demokratska unija (CDU) trebala osvojiti 34,6 posto glasova i također ostaje na vlasti.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 07:54