StoryEditor
"kompas"

Barbarić: Nakon agresije na Ukrajinu bošnjačka politika će spoznati da ne može majorizirati Hrvate

Piše desk  /  02.03.2022., 10:35h
„Možda se, s obzirom na rat u Ukrajini, žrtve i razaranja javno mnijenje u RS-u promijeni tako što se neće previše vezivati za Rusiju kao nezamjenjivog jamca sigurnosti i možda se odluče za tješnje odnose s NATO-om uz perspektivu dugoročnijeg članstva, a ne ovako odrješito - ne."

Nakon agresije na Ukrajinu bošnjačka politika će spoznati da ne može više majorizirati Hrvate - kazao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne docent na Studiju politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Dražen Barbarić. 

Pojasnio je kako će međunarodni pritisak i unutarnje spoznavanje bošnjačke politike dovesti do osvješćivanja da BiH bez triju naroda ne može funkcionirati.

„U BiH je ratni narativ ubačen za vrijeme ozbiljnih pregovora o izmjenama izbornog zakona gdje smo imali potpuno skretanje međunarodnih i domaćih aktera pa smo se nekih mjesec dana pitali hoće li biti rata ili ne“, istaknuo je Barbarić.

Pozvao je na prestanak ratnog huškanja te okretanje stvarnim problemima koji nas tište i koje moramo rješavati. „Rata neće biti“, poručio je.

„Ruski utjecaj je vidljiv u dijelu visoke politike BiH preko političke elite unutar Republike Srpske. Nije vidljiv u udrugama civilnog društva, ekonomiji, obrazovanju, kulturnoj sferi. Da postoji - jest, da je stvaran i efektno prisutan ili da koči neke procese – nije“, rekao je.

Na pitanje koliko bi NATO mogao biti sljedeća točka prijepora jer su Hrvati i Bošnjaci za ulazak dok kod Srba prevladava protivljenje, Barbarić je odgovorio kako bi moglo do toga doći ako to postane političko pitanje u RS-u.

„Možda se, s obzirom na rat u Ukrajini, žrtve i razaranja javno mnijenje u RS-u promijeni tako što se neće previše vezivati za Rusiju kao nezamjenjivog jamca sigurnosti i možda se odluče za tješnje odnose s NATO-om uz perspektivu dugoročnijeg članstva, a ne ovako odrješito - ne“, naglasio je.

„Na Banju Luku će se od sada uvijek gledati s nevjericom jer Rusija je izgubila međunarodni ugled. Pozicija Banje Luke će biti nešto distanciranija u odnosu na rusku administraciju. Nisam siguran da će to nešto posebno poremetiti odnose između službenog Mostara i Banje Luke.“

Naglasio je kako nije dobra politika da se u BiH stvaraju blokovi dva protiv jednoga. Vojni analitičar Ivica Mandić u emisiji Kompas je rekao kako se Rusi pribojavaju napada na urbane sredine u kojima je uvijek teško voditi ratne operacije.

„S obzirom na rusko povijesno iskustvo mene čudi zašto se na takvo što i krenulo. Slijedi jedan rat iscrpljivanja u kojem će ruske oružane snage iskrvariti. U svemu tome pripomažu sankcije koje su uvedene Rusiji i to će izuzetno brzo iscrpiti rusku moć i ratne operacije“, kazao je Mandić.

Mandić je istaknuo kako se slanje 500 vojnika u operaciju EU-a u BiH mora shvatiti kao ozbiljna poruka da nitko iz NATO-a i EU neće dopustiti zveckanje oružjem u BiH.

„Pregovarati se može pet, deset ili 15 godina, ali zveckanje oružjem se neće dopustiti i onaj koji nešto pokuša skupo će to platiti“, poručio je Mandić.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 22:18