StoryEditor

Barbarić: HDZ-ovo ignoriranje sastanka s Komšićem je minimum pristojnosti prema biračima

Piše D  /  06.05.2020., 12:05h

Rekao je ovo politolog sa Sveučilišta u Mostaru Dražen Barbarić u emisiji “Iz prve ruke” na RTV HB dodajući kako su se oko Mehanizma koordinacije “lomila koplja i da nema smisla zaobilaziti ga”.

Kaže i da je ovo tijelo “promašen format” i “pilatovsko pranje ruku” međunarodne zajednice.

Upitan koliko bi reformski procesi mogli trajati i kada bi BiH trebala postati kandidatkinja, kaže da se to ne može izračunati, prenosi Bild.ba.

-Ne znam kako se to uopće može izračunati. Ako se radi o razdoblju od 10 godina ja bih ga u ovom trenutku potpisao kao građanin BiH – kazao je Barbarić.

Pročelnik odjela Politologije na Filozofskom fakultetu SUM-a kaže da kriteriji koje je EU postavila prema BiH izgledaju zastrašujuće.

-Ovako kako je pobrojano s listom prioriteta to zaista izgleda zastrašujuće. U njemu su sadržani i taksativno pobrojani određeni elementi najključnijih i najbolnijih stvari koje nas zapravo čekaju na putu ako postanemo kandidatkinja i uđemo u taj proces pristupanja. Od vladavine prava, čitavog paketa demokracije, koja računa da će se reformirati izborno zakonodavstvo – rekao je Barbarić ocijenivši da se očekuje i reforma medija, ustavnog sudstva, financiranja političkih stranaka.

Barbarić naglašava da se u jednoj od točaka Mišljenja EK navodi da bi državna razina imala ovlast privremenog izuzimanja ovlasti nižih razina vlasti s ciljem preuzimanja Acquis Communautairea (pravne stečevine EU), a u ovom je trenutku iluzorno očekivati da će se stvoriti tripartitna politička volja za provedbu takvih krupnih stvari.

-Ovakvi prioriteti su, doslovno, kao da djetetu koje pođe u prvi razred osnovne škole date da na prvom satu matematike date da riješi jednadžbu s dvije nepoznanice -rekao je Barbarić navodeći da “javna uprava u BiH nema kapacitet implementirati ono što bi se eventualno ispregovaralo s Europskom unijom”.

Dodao je i da su tijela poput SIP-a BiH i VSTV-a “duboko ispolitizirana” te da u kontekstu stvarnog pristupanja EU “ne mogu funkcionirati”.

Uz Barbarića, u emisiji RTV Herceg Bosne gostovala je i eurozastupnica Željana Zovko.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 15:06