Zagreb, 27.4.2022.- Bilateralna i multilateralna obrambena suradnja Hrvatske i Italije je dobra u okviru NATO-a i Europske unije, rekli su u srijedu ministar obrane Mario Banožić i njegov kolega Lorenzo Guerini te su osudili brutalnu agresiju Rusije na Ukrajinu. foto HINA/ MORH/ uaFOTO: MORH -
StoryEditor
ministar obrane rh

Banožić u Italiji: Bilateralna obrambena suradnja Hrvatske i Italije najintenzivnija je u području zrakoplovstva i mornarice

Piše hina  /  27.04.2022., 20:01h
Bilateralna i multilateralna obrambena suradnja Hrvatske i Italije je dobra u okviru NATO-a i Europske unije, rekli su u srijedu ministar obrane Mario Banožić i njegov kolega Lorenzo Guerini te su osudili brutalnu agresiju Rusije na Ukrajinu.

Ministar obrane Mario Banožić s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiralom Robertom Hranjem i izaslanstvom, posjetio je Italiju na pozivi talijanskog kolege, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).   

Osudivši brutalnu agresiju Rusije na Ukrajinu, ministri su na radnom sastanku iskazali zabrinutost razvojem situacije koja je potpuno srušila europsku sigurnosnu arhitekturu i poništila pozitivan efekt dugogodišnjih napora izgradnje mjera sigurnosti i povjerenja, navodi se.

Ukrajini i njezinu narodu potrebno je nastaviti pomagati kako bi ustrajali u borbi i otporu ruskoj agresiji, suglasili su se.

Ministri su razmijenili stavove o aktualnim inicijativama u okviru NATO-a i Europske unije, posebice Strateškog kompasa kao i Strateškog koncepta uoči Summita u Madridu.

Izrazili su zadovoljstvo zajedničkim sudjelovanjem u brojnim NATO i EU misijama i operacijama.

Hrvatske i talijanske oružane snage surađuju u misiji KFOR (Kosovo) u kojoj imaju najveće kontingente te su istaknuli njezinu veliku važnost za stabilnost i sigurnost jugoistočne Europe. 

Ministar Banožić posebno je naglasio stavove Hrvatske o Bosni i Hercegovini i važnost donošenja izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u vlasti i institucijama BiH.

Bilateralna obrambena suradnja Hrvatske i Italije najintenzivnija je u području zrakoplovstva i mornarice, rekli su prema priopćenju.

Banožić i Guerini izrazili su spremnost za daljnje jačanje suradnje, a jedno od područja bit će i sklapanje sporazuma o prekograničnoj suradnji. Zemlje imaju razvijenu i regionalnu suradnju kroz inicijative DECI i ADRION.

Susret je bio prilika ministru Gueriniju za najavu ministarskog sastanka ADRION inicijative koji će se održati u Italiji, a Banožić ja talijanskog kolegu Guerinija pozvao u uzvratni posjet Hrvatskoj. 

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:06