StoryEditor
ministar obrane rh

Banožić se pohvalio oružjem kojim Hrvatska vojska raspolaže: "Ulaže u sve tri grane HV-a"

Piše desk  /  03.08.2022., 20:33h

Ministar obrane Mario Banožić gostovao je večeras u Dnevniku HRT-a.

Govorio je o situaciji s protupožarnim zrakoplovima koji su zapeli na remontu, predstojećoj proslavi Oluje i odnosu s predsjednikom Milanovićem.

Komentirajući činjenicu da kanaderi i air tractori nisu spremni u ugovorno definiranim rokovima, Banožić je kazao kako treba pohvaliti pilote i tehničare koji svakodnevno održavaju protupožarne zrakoplove i tako doprinose sigurnosti države. Oni to rade 24 sata na dan i rade u svim mogućim uvjetima, dodao je podsjetivši na jučerašnje požare na šibenskom području.

"Naravno da bi bila određena komocija kod planiranja materijalnih resursa, ali mi danas uspijevamo sve odraditi. U zadnja dva tjedna pružili smo pomoć i u Sloveniji te BiH, tako da u ovom trenutku ugroze za hrvatske građane nema. Dinamički plan sa ZTC-om je bio ugovoren 15. kolovoza prošle godine i aktiviran u veljači, ali se to nije dogodilo", odgovorio je Banožić na konstataciju da bi sve bilo lakše uz deset protupožarnih zrakoplova.

"S ovim s čim možemo dajemo maksimalnu snagu"

Vezano za kašnjenje remonta zrakoplova, Banožić je kazao kako su nekoliko mjeseci dolazile informacije o tome da se događa, međutim u razgovorima sa ZTC-om je, tvrdi, dobivao uvjeravanja da će sve biti u redu.

"Ja jedino mogu tražiti da zrakoplov dođe, a kad završi sezona, kad vidimo koji su izazovi, moći će se konkretnije razgovarati", rekao je ministar.

Komentirajući činjenicu da zapovjednik HRZ-a Michael Križanec nije mogao konkretno reći da će varijanta s 4+3 zrakoplova biti dovoljna, Banožić je kazao: "Nitko ne može predvidjeti što se može dogoditi, a mi s ovim s čim možemo dajemo maksimalnu snagu."

Odgovarajući na pitanje što misli o tome da neki djelatnici tijekom bolovanja ili godišnjeg odmora rade u tvrtkama u inozemstvu, rekao je kako ne može ulaziti u operativne procese ZTC-a te da to rješava Uprava. MORH se u ovom slučaju nalazi u ugovornom odnosu, a djelatnike koji to rade, smatra, svakako treba sankcionirati.

Pohvalio se proračunom te nabrojao oružje koje vojska ima

"Hrvatska vojska ove godine ima zaista impresivan proračun od gotovo 7.6 milijardi. Iz izvješća sa sastanka NATO-a u travnju vidi se da je Hrvatska jedna od rijetkih članica saveza koja prelazi dva posto BDP-a izdvajanja za vojsku, od čega više od 30 posto ide za modernizaciju i opremanje", kazao je Banožić. Mnogi su pokušali, dodao je, umanjiti značaj MORH-a, ali ne radi se samo o Rafalima već se ulaže u sve tri grane HV-a.

"Tu je i infrastruktura, Black Hawk te zamjena helikoptera sovjetske proizvodnje, potpora civilnim institucijama kroz protupožarnu zaštitu i hitan medicinski prijevoz", rekao je Banožić pa nastavio govoriti o kopnenoj vojsci.

"Cilj nam je zadovoljavanje cilja srednje pješačke brigade pa smo išli u nabavku Bradleyja, borbenih vozila na gusjenicama i točkaši će biti opremljeni 30-mm daljinskim oružanim stanicama te Spike raketnim sustavom", kazao je ministar. Što se tiče mornarice, naveo je završavanje obalnih ophodnih brodova, nabavku dva lovca za mine i projektiranje višenamjenskog broda.

Ne dolazi na Milanovićev prijem

Banožić je potvrdio da neće biti na primanju ratnih zapovjednika na obljetnicu Oluje u organizaciji predsjednika Zorana Milanovića. Kazao je kako je od jutra zauzet aktivnostima - od polaganja vijenaca na Mirogoju, svečane Akademije, sastanka sa zapovjednikom garde Minnesote te susretom s braniteljima s ministrom Medvedom i premijerom Plenkovićem.

Objasnio je na što je konkretno mislio kad je na današnjoj konferenciji za novinare spomenuo skandal s udrugama.

"Mislio sam na udruge koje koriste svoja prava da komuniciraju da su bili sudionici Oluje, ali i ja sam kao dijete bio u Oluji. Prošao sam cijeli dio '95. godine, isto kao i '91. Jako se dobro sjećam događaja, bio sam u ratnom području. Mislim da svi zajedno na to trebamo gledati s pijetetom, a ne raditi na promaknuću pojedinih političkih ciljeva kad o tome govorimo", rekao je Banožić. Zaključio je da hrvatski narod zaslužuje dostojanstvenu proslavu Oluje.

Dnevnik.ba

05. prosinac 2022 01:58