StoryEditor
RS

Banjalučanku ugrizao pas, a nema cjepiva protiv bjesnoće: ‘‘Rekli su nam da trebamo naći psa koji je ugrizao suprugu‘‘

Piše desk  /  14.06.2022., 14:26h

U prošlu nedjelju jednu Banjalučanku je u centru grada ugrizao pas lutalica, što je bio samo početak njenih muka koje i sada traju.

Iako je u ovakvim situacijama obvezno davanje cjepiva protiv bjesnoće, nesretna žena još nije imunizirana, jer u RS cjepiva protiv ove opasne zaraze nema.

Kako kaže njen suprug, nakon napada psa odmah su otišli u službu hitne pomoći, gdje su joj sanirali ranu na ruci i uputili je u UKC RS.

“Dok smo čekali da nas prime, u medijima se pojavilo da cjepiva protiv bjesnoće nema koji, kad sam pročitao, kad mi telefon nije ispao iz ruke. Onda nas je dočekao hladan tuš, u vidu konstatacije liječnika da supruga mora primiti cjepivo protiv bjesnoće koje, međutim, oni nemaju i da ćemo morati za Novi Sad. I to ne jednom, nego pet puta, s obzirom na to da se prva doza daje u roku 48 sati od ugriza, druga nakon tri dana, treća nakon sedam, četvrta 14 i peta nakon 21 dan. Također, rekli su nam da trebamo naći psa koji je ugrizao suprugu, kako bi bio izoliran, na što sam ostao bez teksta. Kontaktirali smo mi i komunalnu policiju, ali mi nije jasno kako bilo tko može naći baš tu lutalicu. Također, lutalice srećemo na svakom ćošku i samo je pitanje kad će netko stradati – priča za Srpskainfo ovaj Banjalučanin, koji se javio iz UKC RS gdje trenutno čekao papir za cijepljenje u Novom Sadu.

“Prvu dozu trebamo primiti danas, drugu u petak, pa onda redom… Dakle, pet puta moramo ići u Srbiju. Pitao sam bismo li cjepiva mogli nabaviti u Srbiji i da nam netko pošalje, ali u UKC nisu prihvatili da ih daju, zbog specifičnih uvjeta transporta. Pored straha da ne zakasnimo i da supruga na vrijeme dobije zaštitu, moramo razmišljati i o troškovima, koji nisu zanemarivi Trebat će nam oko 1.200 KM, a svaki put ću morati uzeti i slobodan dan na poslu. Svjestan sam da, na sreću, kod nas odavno nije bilo slučajeva bjesnila kod životinja, ali tko može garantirati da od velikog broja pasa lutalica koji „patroliraju“ po ulicama, neki nije zaražen?! Također, ako je u slučaju ugriza obvezno davanje cjepiva, ne mogu shvatiti zašto ih kod nas nema. Znam da bolnice same ne mogu nabaviti ova cjepiva, ali mi nije jasno šta rade ustanove koje su nadležne za to. U svakom slučaju, vremena za gubljenje nema jer, u slučaju pojave simptoma, čovjeka ni bog ne može spasiti. Ovo je katastrofa, odavde treba bježati – poručuje sugovornik.

Podsjetimo, već se pisalo o problemu nestašice cjepiva protiv bjesnoće, kada su iz Instituta za javno zdravstvo RS rekli da su oni zaduženi za nabavku cjepiva, imunoglobulina, seruma.

“Kada je u pitanju cjepivo protiv bjesnoće, nakon raspisanog tendera i izbora dobavljača, s izabranim dobavljačem početkom travnja 2022. potpisan je ugovor o isporuci potrebnih/ugovorenih količina, koje još nisu isporučene. Prema poslednjoj informaciji od strane dobavljača, s isporukom se kasni zbog procedure uvoza, trenutno je u tijeku realizacija. Isporuka se očekuje narednih sedam do deset dana – rekli su u ovom institutu.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 07:35