StoryEditor
Predsjednik NPS-a

Banjac poručio Izetbegoviću: "Bilo bi dobro da se resetiraš, nosio bi ime Miloš"

Piše srna  /  11.09.2021., 15:46h
Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac izjavio je Srni da je lider SDA Bakir Izetbegović živi dokaz da u BiH nema zajedičkog života.

Povodom izjave Izetbegovića da bi poštovao Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) ukoliko bi "popravljala" svoj narod, Banjac je rekao da Izetbegović svojim izjavama u posljednje vrijeme sve više ispoljava nevjerojatnu mržnju prema srpskom narodu, a sada i prema SPC.

On kaže da Izetbegovićeve izjave nemaju veze s realnošću, pogotovo ne sa sadašnošću u kojoj se nalaze svi narodi u BiH i sama BiH.

"Razumijem da bi gospodin Izetbegović želio da u BiH nema ni Srba, a i da nema SPC, ali ja bih ga podjetio da je srpski narod vijekovima bio na Balkanu, a pogotovo u BiH. Znam da gospodina Izetbegovića možda boli kada pogleda povijest svoje obitelji i kada dođe do srpskog imena i shvati odakle i on osobno vodi porijeklo", kaže Banjac.

On ističe da je SPC uvijek okupljala srpski narod i jedan je od stubova i garant njegovog opstanka na ovim prostorima.

Čuvajući pravoslavnu vjeru kroz vijekove, kaže Banjac, sveštenstvo SPC proživljavalo je raznorazne progone, ali je i pored toga SPC sa svojim svetinjama i crkvama opstala i ostala na ovim prostorima.

"Gospodin Izetbegović je živi dokaz da zajedničkog života u BiH nema i da je najbolje da se što prije raziđemo i budemo dobri susjedi", kaže Banjac.

On ističe da je sada više nego jasno da će život srpskog naroda u BiH biti nemoguć dok god Bošnjaci ne shvate da u BiH živi i srpski narod i da je Republika Srpska realnost.

Za Srbe bi, kaže Banjac, bilo najlakše i najbolje da se Republika Srpska razdruži sa BiH, pa da onda Izetbegović priča što god hoće.

"Imaće mogućnost da uredi tu BiH po sebi, a nama neka ostavi našu Republiku Srpsku. Ja bih rekao da bi dobro bilo da se gospodin Izetbegović resetira pa vjerovatno bi nosio onda ime Miloš", zaključio je Banjac.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 04:28