StoryEditor

Austrijski radikali podupiru Dodikovu politiku podjele BiH

Piše D  /  26.09.2017., 12:09h

Strache i Dodik sastali su se u ponedjeljak u Beču, kamo je aktualni predsjednik RS doputovao kako bi sudjelovao u promidžbi za FPO uoči predstojećih austrijskih parlamentarnih izbora.

Samostalna RS

Lider FPO-a tada je za Televiziju RS (RTRS) izjavio kako dijeli Dodikova stajališta da je BiH "umjetna država" te da je stoga neodrživa tvorevina i kako bi RS trebala postati samostalnom.

"Meni je kao političaru neshvatljivo da se Republici Srpskoj uskraćuje pravo na samoopredjeljenje. Mora se prestati s međunarodnim pritiskom za stvaranje umjetnih država i njihovog umjetnog održavanja na životu, a svi znamo da one ne funkcioniraju kako treba", kazao je Strache, čija stranka ima velike ambicije na skorim izborima u Austriji.

Dodika je tijekom boravka u Beču službeno primio tek zamjenik gradonačelnika i član FPO-a Johann Gudenus. Kako je objavljeno nakon susreta, Gudenus i Dodik razgovarali su o "ugroženosti kršćanske Europe od radikalnog islama".

Gudenus je zapravo u prijateljskim vezama s Dodikom, a ranije ove godine u Banjoj Luci se oženio Tajanom Tajčić, koja je iz tog grada.

Državnički posjet

RTRS je Dodikov posjet Beču predstavila poput državničkog, iako je on, osim susret sa zamjenikom gradonačelnika, imao priliku samo još održati predavanje i to o "ulozi Rusije na Balkanu", a tu je prigodu iskoristio kako bi još jednom govorio o BiH kao nametnutom rješenju za bosanske Srbe, usporedivši je s luđačkom košuljom.

Na tribini u zgradi u kojoj je smješteno društvo Austrijsko-ruskog prijateljstva Dodik je pozvao Srbe koji žive u Austriji da na parlamentarnim izborima, zakazanim za 15. listopada, podrže politiku i kandidate FPO. Dodik je tom prilikom kazao kako baš politika radikalnih desničara "omogućava realan odnos prema onome što su stvarne vrijednosti".

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 04:11