StoryEditor
deportacija đokovića

Australski premijer: Zahvaljujem sucima, sada uživajmo u tenisu

Piše desk  /  16.01.2022., 11:12h
Pozdravljam današnju jednoglasnu odluku Saveznog suda Australije kojom je potvrđeno moje diskrecijsko pravo da u ime javnog interesa oduzmem vizu Novaku Đokoviću, rekao je ministar Hawke koji je oduzeo vizu srpskom tenisaču

Australski premijer Scott Morrison nije puno istupao u javnosti o slučaju Novaka Đokovića. Tvrdio je da će sud donijeti pravu odluku. A nakon što je tročlano sudsko vijeće Saveznog suda u Melbourneu na čelu sa sucem Allsopom jednoglasno podržalo odluku ministra Alexa Hawkea koji je odbio vizu Novaku Đokoviću, dočekali smo i Morrisonovo priopćenje.

- Ova odluka o otkazivanju vize donesena je iz razloga zdravlja i sigurnosti, jer je to bilo u javnom interesu. Pozdravljam odluku da naše granice ostanu stroge i da zaštitimo Australce. Kao što sam rekao u petak, Australci su podnijeli mnogo žrtvi tijekom ove pandemije i s pravom očekuju da će zbog toga biti zaštićeni. Tijekom pandemije, zajedno smo postigli jednu od najnižih stopa smrtnosti, najjačih ekonomija i najviših stopa cijepljenja u svijetu. Jake granice su temelj australskog života. Naša vlada je to uvijek razumjela i bila je spremna poduzeti odluke i radnje potrebne za zaštitu naših granica - napisao je Scott Morrison.

Australian Open počinje u ponedjeljak, a na terenima neće biti Novaka Đokovića koji je čak devet puta osvajao ovaj turnir. Štoviše, deportacija sama po sebi nosi zabranu ulaska od tri godine, a to vrlo vjerojatno znači kako srpski tenisač više nikada neće nastupiti na australskom Grand Slam turniru. 

Morrison je zahvalio sucima i pozvao sve da uživaju u tenisu. 

- Zahvaljujem sucima na njihovoj brzoj reakciji i strpljenju svih uključenih dok smo radili na rješavanju ovog problema. Sada je vrijeme da nastavimo s Australian Openom i da uživamo u tenisu.

O svemu se oglasio i čovjek koji je ukinuo Đokovićevu vizu. Sud mu je prvotno vratio vizu, ali ministar za imigraciju Alex Hawke imao je diskrecijsko pravo poništiti ju. To je i napravio u konačnici, a zadnje ročište je samo potvrdilo njegovu odluku.

- Pozdravljam današnju jednoglasnu odluku Saveznog suda Australije kojom je potvrđeno moje diskrecijsko pravo da u ime javnog interesa oduzmem vizu Novaku Đokoviću. Australska imigracijska politika nas je održala sigurnima tijekom pandemije i pomogla da imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti od korone na svijetu, ali i jednu od najviših stopa procijepljenosti. Ona je ključna za očuvanje integriteta naše zemlje i ostat će jaka unatoč pandemiji - napisao je Hawke. 

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 00:31