StoryEditor

Arnautović: U BiH postoji "privid demokracije", na SIP se vrši strašan pritisak

Piše D  /  28.05.2018., 08:05h

Suad Arnautović, član Središnje izbornog povjerenstva, smatra kako u BiH postoji "privid demokracije". "U ovoj godini ima strašnog pritiska. Njegove metode su razuđene. Na mene nije vršen pritisak, ali jeste na mojeg kolegu", rekao je Arnautović za N1.

Smatra da u BiH postoji "privide demokracije".

"Imamo situaciju koja se zove elektorlizam. Imamo jaku puno stranaka. Imamo privid demokracije. Stranke se javljaju kao gljive poslije kiše. 111 političkih subjekata je previše", rekao je.

Ukazao je da je 9. lipanj krajnji rok kada politički subjekti moraju prijaviti kandidate.

"Jako je puno političkih stranaka koje ćemo odbaciti i nećemo im dozvoliti sudjelovanje na izborima i to zbog nepostojanja takse, nedovoljnog broja potpisa, podnesenih potpisa nakon roka. Velike i jake stranke su uredne", objasnio je Arnautović.

Komentirao je korištenje kemijskih olovki koje pišu crvenom i plavom bojom. Smatra da među političkim elitama postoji nerazumijevanje za ovaj novitet.

"SIP u postojećem zakonskom okviru ne može dozvoliti upotrebu tehnologija u izbornom procesu. SIP je podržavao osuvremenjivanje procesa. Desila se politička igra, zamijenile su se teze", kazao je.

Ukazao je da se tehnološke inovacije neće uvesti sve dok se ne izmjeni zakonski okvir.

"Imate prijedlog Zakona koji je prošao jedan dom Parlamenta BiH. U drugom domu je zaustavljen, što je kasno. Mi smo Parlamentu doveli pet najjačih kompanija u ovoj oblasti - da vide proizvode, da vide kako je glasati elektronskom olovkom", ukazao je Arnautović.

Istaknuo je da je korištenje kemijskih olovki koje pišu različitim bojama, samo jedan od noviteta.

Ukazao je da ne može SIP raditi na registraciji preminulih osoba.

"Mora se sustav poznavati. Tko radi u javnoj upravi, zna da SIP s tim nema veze. Postoje matični uredi, policijski organi. To su dva najodgovornija organa. Postoje jasno propisane procedure tko prijavljuje činjenicu o smrti, tko ispisuje ljude. Sve je to daleko od SIP-a. U Zakonu stoji da je SIP odgovoran za točnost spiska", objasnio je Arnautović.

Naglasio je da je SIP iznašao financijska sredstva za nabavku prozirnih kutija za glasanje.

Mišljenja je da su glasači u inozemstvu diskriminirani jer se prilikom izdavanja putovnice ne registriraju u birački spisak, već se oni moraju prijaviti.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 22:56