StoryEditor
posjeta Washington

Arnaut će inicirati uspostavu Stalne komisije protiv kleptokratije u državnom parlamentu

Piše fena  /  16.07.2022., 19:15h

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut najavio je tijekom posjeta Washingtonu kako će na narednoj sjednici inicirati uspostavu Stalne komisije protiv kleptokratije u državnom parlamentu, po uzoru na sličan potez poduzet u američkom Kongresu krajem prošle godine.

- Bidenova administracija je globalnu korupciju označila kao prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti. Nalazi Istražne komisije pokazuju da je BiH iz faze korupcije čak ušla u fazu zarobljene države, te trebamo pojačati napore u toj oblasti. Uspostava Stalne parlamentarne komisije je neophodna, dovoljna je poslovnička izmjena, a od američkih dužnosnika smo dobili podršku za ovu i slične inicijative - podcrtao je Arnaut. 

S tim u vezi, Arnaut i zastupnica iz Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Sabina Ćudić su proteklog tjedna održali brojne sastanke u Washingtonu, uključujući sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a Gabrielom Escobarom.

Escobar je potvrdio da je borba protiv korupcije jednan od američkih vanjskopolitičkih prioriteta i da se razotkrivanje kriminalnih mreža i tokova novca na zapadnom Balkanu intenzivira, priopćio je Arnaut.

Arnaut je podcrtao da sprega između politike, organiziranog kriminala i pravosuđa predstavlja sigurnosnu prijetnju i za BiH, a ovu situaciju koriste Rusija, Kina i neke zemlje u regiji, kako bi produbile svoj uticaj u Bosni i Hercegovini.

Arnaut i Ćudić su u Washingtonu su održali brojne sastanke i s drugim predstavnicima vlasti i akademicima te su posjetili bh. zajednicu u St. Louisu u Washingtonu, navodi se u priopćenju.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 17:25