StoryEditor

Armenija tvrdi da Turska nastavlja genocid nad njima u Nagorno-Karabahu

Piše D  /  07.10.2020., 12:10h

"Suočeni smo s azerbejdžansko-turskim međunarodnim terorističkim napadom. Za mene nema sumnje da je ovo politika nastavka armenskog genocida i vraćanja turskog carstva", kazao je Pashinyan.

Pashinyan je pojasnio da je 1,5 milijuna Armenaca ubijeno od 1915. do 1923. godine za vrijeme vladavine Osmanskog carstva i da su sadašnji sukobi nastavak tog genocida.

Turska je, s druge strane, prihvatila da su mnogi Armenci koji su živjeli u Osmanskom carstvu ubijeni u sukobima s osmanskim snagama tijekom Prvog svjetskog rata, ali osporava brojke i poriče da su ubojstva sistemski organizirana i da predstavljaju genocid, piše Reuters.

Regija Nagorno-Karabah i okolne teritorije su pod dugogodišnjom okupacijom armenske vojske, a unutar nje je uspostavljena samoproglašena armenska država Artsa.

Dok Azerbejdžan želi vratiti kontrolu nad cjelokupnim teritorijem, Armenija zadržava pozicije u želji da zaokruži armensku etničku zajednicu na azerbejdžanskom tlu.

Azerbejdžanska vojska u ovom desetodnevnom ratu ima evidentnu nadmoć, a u sukobima vojske i granatiranju gradova poginulo je najmanje 50 civila, a gubitak vojnika mjeri se u stotinama na obje strane.

Dnevnik.ba

27. studeni 2022 00:52