StoryEditor

Arheolozi iz Jordana: "Pronašli smo mjesto gdje je pogubljen Ivan Krstitelj"

Piše D  /  06.01.2021., 05:01h

Smrt Ivana Krstitelja zabilježena je u Matejevom i Markovom evanđelju. Obje biblijske pripovijesti objašnjavaju kako je kralj Herod Antipa za ženu uzeo Herodijadu (ženu svoga brata) što je Ivan osudio. Ipak, kralj ga je poštovao, ali ne i njegova žena. Tako je na proslavi kraljevog rođendana na kojemu je plesala Heorodijadina kćer (Saloma kojoj se ime ne spominje u evanđelju), svecu odrubljena glava. Slavljenik je djevojci zbog plesa rekao da će joj dati što god zatraži, a ona je na majčin nagovor zatražila glavu Ivana Krstitelja. Herod je zahtjev ispunio iako nije bio voljan pogubiti ga zbog straha od ustanka onih koji su Ivana smatrali prorokom.  

Prema LiveScienceu, kako piše Aleteia, voditelj iskopavanja Győző Vörös sugerirao je kako je paviljon u Machaerusu vjerojatno mjesto na kojem je Salome plesala. Primijetio je da plesni podij, koji je otkriven 1980., ima malu nišu sa strane. Vörös je uvjeren da bi ta niša mogla biti i prijestolje i smatra da to učvršćuje njegovu teoriju jer bi to značilo da je Herod sjedio na prijestolju (što simbolizira autoritet) dok je gledao ples.

Ova objava naišla je na različite reakcije stručnjaka. Neki su se složili da je ovo najvjerojatnije mjesto poznatog biblijskog izvještaja, dok drugi, pak, sugeriraju da je niša mogla imati i druge svrhe jer možda nije bila dovoljno velika za prijestolje.

Dnevnik.ba

05. listopad 2022 09:35