StoryEditor
pred gašenjem zbog struje

ArcelorMittal čeka sudbina mostarskog Aluminija? Za sve okrivljuju Elektroprivredu BiH

Piše Fena  /  18.02.2022., 12:15h
Savez samostalnih sindikata BiH obaviješten je od Sindikata ArcelorMittala Zenica da je Elektroprivreda BiH ovu tvrtku obavijestila da joj od 1. ožujka 2022. godine više neće isporučivati električnu energiju.

Razlog ovog nerazumnog i neprihvatljivog poteza je, kako navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH, neprihvaćanje reketaških uvjeta koje nameće ovo javno poduzeće, a na što upozoravaju još od prošle godine.

"Ponuđenim ugovorom o rezervnoj opskrbi za prva dva mjeseca ove godine je cijena eklektične energije povećana za više od 400 posto, priopćeno je iz SSSBiH. 

Iz Sindikata navode da prekid opskrbe električnom energijom tvrtki koja godišnje troši više od pola milijuna megavata struje i ima pogone poput Koksare, Visoke peći, kao i Toplane koja osigurava grijanje Zenice, znači doslovno njenu smrt.

"To bi bez posla ostavilo ne samo 3.200 radnika koji rade u ArcelorMittalu u Zenici, nego i 800 radnika ArcelorMittala u Prijedoru, uz nesagledive posljedice po poslovanje Željeznica Federacije FBiH i RS, kao i 600 firmi koje surađuju direktno s ArcelorMittalom. To je ukupno 12.000 radnika", priopćeno je.

Dalje navode da, ako se taj broj pomnoži s tri ili četiri člana obitelji, stvarne razmjere ovog ekonomskog, gospodarskog i društvenog pogroma postaju jasne.

"Da stvar bude gora, struju koja je bila namijenjena ArcelorMittalu, Elektroprivreda  BiH je, prema našim saznanjima, prodala na inozemno tržište. Iako smo u ovoj državi naviknuti na apsurde koje gledamo svaki dan, teško je povjerovati da je glad za kratkoročnim ekstra profitom veća od najvažnijeg industrijskog lanca u ovoj državi, u kojem radnici krvavo zarađuju svoj kruh. Po tko zna koji put o njihovim sudbinama odlučuju kravataši, koji imaju i deset puta veća primanja i koji nikad u životu nisu uprljali ruke poslom. Točno je da je struja roba kao i svaka druga, ali ta struja se proizvodi od naših resursa. Ako ćemo se porediti sa Zapadom, onda ćemo se porediti i u plaćama s njihovim radnicima", navodi se u priopćenju.

SSSBiH zahtijeva od Vlade Federacije BiH, resornog ministarstva, a posebno od Elektroprivrede BiH da se uzdrže od "ovih suludih namjera i da za 2022. godinu ispoštuju izmijenjeni Zakon o električnoj energiji, kojim je rast cijene struje ograničen na maksimalno 20%, bez lihvarskih ugovora i reketaških uvjeta kako za ArcelorMittal, tako i za naše druge gospodarske subjekte".

"Kola će se u konačnici, kako to uvijek biva, slomiti preko leđa radnika. U suprotnom, 1. ožujak - Dan nezavisnosti ove države, koju su branili i obranili  radnici realnog i metalskog  sektora, bit će obilježen ispred Vlade Federacije i Elektroprivrede BiH prosvjedima kakve ova država nije vidjela i koji sigurno neće prestati dok se ovaj problem ne riješi", priopćeno je iz SSSBiH.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 06:23