StoryEditor

Andabak i ostali: Iznesene žalbe na presudu za zločine u Livnu

Piše D  /  01.12.2017., 06:12h

Tužiteljstvo BiH je zatražilo da Apelacijsko vijeće osudi Zdenka Andabaka, Muamira Jašarevića i Seada Velagića za zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Livnu 1992. godine.

Tužitelj Saša Sarajlić je izjavio žalbu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o sankciji, zatraživši da se presuda preinači i sva trojica proglase krivim ili da se postupak ponovi pred Apelacijskim vijećem. Istaknuo je da Prvostupanjsko vijeće nije donijelo osuđujuću presudu za tri točke optužnice u kojima su na suđenju oštećeni jasno prepoznali optužene kao osobe koje su ih udarale u logoru koji se nalazio u školi “Ivan Goran Kovačić”, prenosi Fena.

- Ne znam zašto nije poklonjena vjera oštećenima. Predlažem da se za ove tri točke optužnice koje sam istakao u žalbi osude sva trojica i onda će odluka biti pravedna - kazao je Sarajlić.

Obrana Muamira Jašerevića, koji se nije pojavio u sudnici, pismeno se izjasnila na žalbu Tužiteljstva zatraživši da se odbaci kao neosnovana, te na isti način iznijela i svoju žalbu na osuđujući dio presude zatraživši oslobađajuću presudu ili ponavljanje postupka.

Fadil Abaz, branitelj Seada Velagića, izjavio je žalbu zbog bitnih povreda kaznenog postupka zatraživši da se njegov branjenik oslobodi ili postupak obnovi pred Apelacijskim vijećem.

- Tužiteljstvo nije dokazalo elemente nečovječnog postupanja prema Jovi Ercegu i Čedomiru Oljači i smatram da se ne može moj branjenik osuditi po ovoj pravnoj kvalifikaciji… Ističem da je čak Oljača pozitivno govorio o mom branjeniku - rekao je Abaz.

Obrana Zdenka Andabaka je u odgovoru na žalbu zahvalila “Tužilaštvu BiH koje je odustalo u žalbi od udruženog zločinačkog poduhvata i kaznenog djela zločin protiv čovječnosti”, navodeći da u inkriminiranom periodu on uglavnom nije boravio u Livnu.

Prema obrani, u ključnim datumima za optužnicu Andabak se nalazio na terenu kao pomoćnik načelnika Uprave vojne policije, te nije sudjelovao u zatvaranju ili zločinima.

-Trudio sam se u tijeku postupka da dokažem što se dešavalo tijekom rata u Livnu, kao i da nikome nisam nanio bilo koju vrstu bola - kazao je Andabak.

Državni sud je u lipnju ove godine Muamira Jašarevića i Seada Velagića osudio na ukupno dvije i po godine zatvora za zločine nad civilima počinjene u Livnu, dok je Zdenko Andabak oslobođen svih optužbi.

Jašarević je osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora kao izvršitelj i saizvršitelj u nečovječnom postupanju prema dvojici zatvorenika i mučenju jednog, dok je Velagić osuđen na godinu dana zatvora kao saizvršitelj nečovječnog postupanja prema dvojici zatvorenika u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”, javlja BIRN BiH.

Dnevnik.ba

24. lipanj 2022 23:26