StoryEditor
rat

Analiza Guardiana: Trenutna faza rata problem je za Ukrajinu, ne vidi se kraj borbi

Piše desk  /  12.04.2022., 17:57h
Odgovor na pitanje kako će završiti rat u Ukrajini trenutačno je daleko jer se obje strane spremaju za probu vojne snage u Donbasu nakon što je Rusija bila prisiljena odustati od pokušaja zauzimanja Kijeva.

Kako piše Guardian, trenutna vojna aktivnost Rusije podupire smanjene ratne ciljeve, što znači ciljanje na cijele oblasti Donjecka i Luhanska. Riječ je o separatističkim republikama koje je, neposredno prije rata, priznao Vladimir Putin, prenosi Index.hr.

Jedan front ide u korist Putinu

Konvoj dugačak preko 12 kilometara, uočen u petak na satelitskim snimkama, 50 milja istočno od Harkiva, vjerojatno će krenuti prema Izjumu. Scene su to koje podsjećaju na jednu od ranih slika ovog rata. Ruske snage se već par dana pokušavaju progurati od Izjuma prema jugu do Slavjanska, no ne napreduju daleko. 

Tracey German, profesorica na Odsjeku za studije obrane na King's Collegeu u Londonu, rekla je da je možda Rusija posljednjih dana već povećala broj bataljuna u istočnoj Ukrajini s 30 na 40. Dodaje da bi jedan front mogao osigurati Putinu nešto što se može prikazati kao pobjeda.

Zapad vjeruje da Rusija može udvostručiti ili čak utrostručiti svoje snage u Donbasu, što je potencijalno velik pomak u korist Moskve. Rusija je već pojačala preliminarne operacije bombardirajući najbrže opskrbne linije za snage u tom području.

Zračna luka u Dnipru, najvećem gradu iza obrambenih linija, uništena je u ruskom napadu tijekom vikenda, priznao je lokalni guverner. Raketni napad na željezničku postaju u Kramatorsku, gdje je poginulo preko 50 osoba, također je za cilj imao poremetiti ukrajinsku manevarsku sposobnost. 

Ruske snage preuzimaju kontrolu nad Mariupoljem

Problem Moskve je mogu li njezine već razbijene snage izvršiti zadatak: 37-38 njezinih bataljuna je "borbeno neučinkovito" nakon borbi oko Kijeva, Černihiva i Sumija, procijenile su zapadne obavještajne službe. To ostavlja ukupnu borbenu snagu Moskve na oko 90 bataljuna. Svaka bojna bi u punoj snazi trebala imati oko 800 vojnika.

Drugdje na istoku ruske snage sve su bliže preuzimanju kontrole nad Mariupoljem. Prema Institutu za proučavanje rata, u nedjelju su grad presjekle na dva dijela. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij procijenio je da su u gradu deseci tisuća mrtvih.

Borba za kontrolu nad Mariupoljem dodatno je pokazala Moskvi da ne može zarobiti ukrajinsko stanovništvo bez žrtvovanja vlastitih snaga, piše Guardian.

Trenutna faza rata velik problem za Ukrajinu

Trenutna faza rata je velik problem za Ukrajinu i to više egzistencijalni. Kijev je pokazao da može izvesti učinkovite protunapade protiv preopterećenih ruskih snaga. No, i kijevske snage su iscrpljene i nisu bile u stanju Ruse odvratiti daleko.

Fokus Kijeva je u prvom redu zaustavljanje ruskog napredovanja da bi se izbjeglo da njihove snage budu u Donbasu. Umjesto toga žele Rusiju dovesti u pat poziciju jer se obje strane sve više iscrpljuju nakon više od dva mjeseca borbi. 

To bi Ukrajinu odsjeklo od mora, dok bi Rusija imala kopneni most od Donjecka do Krima. Ukrajina možda neće biti demilitarizirana kao što je Putin tražio, ali njezino gospodarstvo je ipak devastirano. Procjene Svjetske banke kažu da se ukrajinsko gospodarstvo u 2022. smanjilo za 45 posto.

Što bi značilo prekretnicu u ratu?

Ukrajinski predsjednik je u više navrata zahtijevao od Zapada veći broj oružja, što se posebno odnosi na bolje oružje. Ono što je dosad ponuđeno, barem u javnosti, nije dovoljno za preokret u vojnoj ravnoteži. Riječ je o desetak tenkova T-72 iz Češke, 10 dronova Switchblade 600 iz SAD-a ili 120 oklopnih vozila iz Velike Britanije.

Pitanje je hoće li Zapad pojačati opskrbu kako bi Kijev preokrenuo situaciju na kopnu, istjerao ruske snage iz Hersona na jugu i vratio napadače negdje drugdje u Donbas. 

U slučaju da Poljska bude smjela isporučiti oko 100 ruskih tenkova T-72 iz svog arsenala, to bi moglo značiti prekretnicu. Nije jasno žele li zapadni saveznici Ukrajine naštetiti Putinu ili jednostavno pokušavaju osigurati dovoljno oružja u nadi da će se vratiti na položaj prije izbijanja rata.

Da je Ukrajina u jačoj vojnoj poziciji, Kijev bi mogao tražiti povrat teritorija Donbasa okupiranih od 2014. godine. U Donbasu bi obrana Moskve mogla biti žestoka, piše Guardian.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 08:03