StoryEditor
reakcija

Amerikanci na Milanovićeve tvrdnje o "neprijateljskom" odnosu prema Hrvatima u BiH odgovorili: Naša politika je "dosljedna"

Piše fena  /  02.04.2024., 16:50h

Tvrdnja hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da je odnos "Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH neprijateljski" je apsurdna, odgovoreno je danas Feni iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.

Kako ističu, politika Sjedinjenih Država prema Bosni i Hercegovini dosljedna je preko tri desetljeća.

- Podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH koja se sastoji od dva entiteta i u kojoj žive tri konstitutivna naroda i Ostali. Naš angažman širom BiH podržava ovaj cilj. Sjedinjene Države će i dalje biti uz sve ljude u BiH – Bošnjake, Hrvate, Srbe i Ostale – dok rade na jačanju demokracije svoje zemlje, razvoju gospodarstva i osiguranju mjesta koje njihova zemlja zaslužuje u euroatlantskoj zajednici zemalja" - navodi se u odgovoru.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak, u jeku predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, da je odnos Europske unije i Sjedinjenih Država prema Hrvatima u BiH "neprijateljski" i prozvao je premijera Andreja Plenkovića da to pitanje nije rješavao jer se "nije htio zamjeriti" Europskoj komisiji.

- Odnos Europske unije i Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH je neprijateljski. Da ne upotrijebim neku jaču riječ – neprijateljski. To što se onemogućava Hrvatima u BiH je zaista postalo pitanje i hrvatskog državnog ponosa. To nije pitanje rata i mira i to nije pitanje oko kojega itko u Bruxellesu razbija glavu - rekao je Milanović novinarima u Gradecu.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 20:42