StoryEditor
sad

Američkoj vladi prijeti blokada, Kongres ima četiri dana da se dogovori

Piše desk  /  27.02.2024., 16:02h

Preostala su samo još četiri dana da američki Kongres postigne dogovor oko proračuna za vladine organizacije. Ako to ne učine do kraja tjedna, doći će do djelomične blokade vlade, prenosi CNN.

Zakonodavci su se nadali da će prekjučer objaviti dvostranački dogovor oko proračuna, no on i dalje nije objavljen. I dalje ima brojnih nesuglasica, a predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson, republikanac iz Louisiane, pod golemim je pritiskom da se bori za ustupke konzervativcima. Demokrati u Senatu iskazali su bijes i frustraciju zbog rizika djelomične blokade vlade. Mnogi su za bezizlaznu situaciju okrivili Republikance, prenosi Index.hr.

 

Komentari zastupnika

"Što ne valja s tim ljudima? Ovo je glavna stvar kojom bi se Kongres trebao baviti", rekla je senatorica Elizabeth Warren iz Massachusettsa. "Republikanci se trenutno ne mogu organizirati ni za najosnovniji posao koji bi trebali raditi. Ovo je smiješno."

Senator Jon Tester, demokrat iz Montane, rekao je: "Bolje da ne bude problema. Radimo ovo svakih šest mjeseci. Ovo je sranje. Trebamo napraviti ono za što smo izabrani, financirati vladu, a ne rušiti je." 

Senator Joe Manchin, demokrat iz West Virginije, rekao je: "Kunem se Bogu, to što se događa je grešno. Poigravamo se s američkim narodom koji ovisi o središnjoj vladi, a mi se ne možemo ni dogovoriti oko proračuna."

Vođa većine u Senatu Chuck Schumer, demokrat iz New Yorka, upozorio je na rizik od blokiranja vlade i rekao da traju "intenzivne rasprave". Vođa manjine u Senatu, Mitch McConnel, upozorio je da bi blokada vlade bila "štetna za državu" i rekao je da se to može izbjeći ako će Zastupnički dom i Senat surađivati.

 

Vrijeme istječe

Predsjednik Joe Biden danas će održati sastanak s četvero najvažnijih vođa Kongresa. Bijela kuća pokušat će nagovoriti zakonodavce da odobre dodatnu pomoć za Ukrajinu. Zastupnički dom sastaje se sutra, tako da je do roka u petak ostalo malo vremena. Da bi dogovor bio ostvaren prije roka, potrebno je da se s njim složi svih 100 senatora.

Od 1. ožujka trebalo bi krenuti financiranje ministarstva poljoprivrede, energije, prometa, veterana, urbanog razvoja i još nekih vladinih organizacija koje su zadužene za zadaće poput raspodjele lijekova i vojne gradnje.

Od 8. ožujka trebalo bi se provesti financiranje drugih vladinih organizacija, uključujući ministarstva pravosuđa, trgovine, obrane, domovinske sigurnosti, obrazovanja, unutarnjih poslova i zdravstva, kao i Agenciju za zaštitu okoliša i zakonodavnu granu.

Središnja vlada već se priprema za mogućnost blokade. Svako ministarstvo i agencija ima svoj plan i procedure za taj slučaj. Predviđa se koliko bi zaposlenika morali otpustiti, koje bi aktivnosti bile obustavljene i koji bi zaposlenici neko vrijeme mogli raditi bez plaće.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 11:57