StoryEditor

Američko veleposlanstvo: Očekujemo istragu o kršenju zakona u vezi s proslavom ‘dana RS‘

Piše fena  /  09.01.2024., 10:48h

Sjedinjene Države očekuju da relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provedu istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom ‘dana Republike Srpske‘ devetog siječnja – upozorili su danas iz američke ambasade u BiH.

Napominju da je u više svojih presuda Ustavni sud BiH jasno istaknuo da je obilježavanje "dana RS“ devetog siječnja neustavno. Problem, kako navode, ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog siječnja.

-Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja. Član III (3) Daytonskog ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obvezujuće presude Ustavnog suda BiH – podvlače iz američke ambasade.

Prema Kaznenom zakonu BiH, kako ističu, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja kazneno djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja, dodaju.

-Sjedinjene Države reagirale su i prije na antidaytonsko djelovanje i neće oklijevati da to urade i ubuduće – poručuju iz Ambasade SAD u BiH u reakciji objavljenoj u povodu proslave neustavnog "dana RS“.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 01:42