StoryEditor
Christopher Cavoli

Američki general: "Rusija je nadoknadila svoje teške gubitke brže nego što se očekivalo"

Piše desk  /  11.04.2024., 21:53h

Vrhovni američki zapovjednik u Europi i NATO-u upozorio je Kongres da je Rusija nadoknadila svoje teške gubitke na bojištu u Ukrajini i to brže nego što se očekivalo, piše Politico.

General Christopher Cavoli, koji je na čelu Europskog zapovjedništva i također je vrhovni saveznički zapovjednik NATO-a na kontinentu, iznio je danas potrebu dugotrajne pomoći Ukrajini, rekavši senatorima da bi Kijev "mogao izgubiti" bez daljnje pomoći SAD-a.

"Ukupna poruka koju bih vam dao je da se ruska vojska vratila na ono što je bila prije", rekao je Cavoli Odboru za oružane snage Senata. "Imaju neke praznine koje je proizveo ovaj rat, ali njihov je ukupni kapacitet još uvijek vrlo značajan i namjeravaju ga povećati."

Rusija povećala ljudske kapacitete

U pisanoj izjavi, Cavoli je također upozorio da ruska vojska ima još više ljudstva nego kada je pokrenula punu invaziju u veljači 2022. Moskva je također pojačala snagu svojih trupa na prvoj liniji s 360.000 na 470.000 vojnika, istaknuo je. "Rusija rekonstruira tu snagu daleko brže nego što su naše početne procjene sugerirale", napisao je Cavoli. "Vojska je sada zapravo veća za 15 posto, veća nego što je bila kada je napala Ukrajinu."

General je također rekao senatorima da je Rusija nadoknadila svoje teške tenkovske gubitke na bojnom polju i sada upravlja s istim brojem tenkova u Ukrajini kao i na početku punog sukoba.

Cavolijevo svjedočenje najnovije je upozorenje o ratnom stanju u Ukrajini i ruskoj vojnoj sposobnosti. Istovremeno još uvijek nije izglasana pomoć Ukrajini od 60 milijardi dolara koja je mjesecima u zastoju na Capitol Hillu. Zastupnički dom bi uskoro mogao djelovati na vlastiti prijedlog, dva mjeseca nakon što je Senat odobrio paket od 95 milijardi dolara za financiranje pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

"Ukrajina bi mogla izgubiti"

Cavoli je upozorio da Ukrajina još uvijek "gotovo u potpunosti ovisi" o vanjskoj potpori u obrani od Rusije, a posebno o SAD-u za topničke granate i presretače protuzračne obrane. Ako se pomoć uskoro ne dostavi, sve će ovisiti o Rusiji. A ako uspiju u Ukrajini, Rusi bi vjerojatno zaprijetili i drugim istočnoeuropskim zemljama.

“Ozbiljnost ovog trenutka ne može se precijeniti. Ako ne nastavimo podržavati Ukrajinu, Ukrajina bi mogla izgubiti”, rekao je Cavoli.

“Ako Ukrajina ne uspije u ovoj borbi, mislim da će se problemi proširiti na ostatak Europe. "Rusija će se nastaviti ponašati agresivno. Oni će se sigurno ohrabriti, grade vojsku koja će za to biti sposobna", tvrdi.

"Ako jedna strana može pucati, a druga ne može uzvratiti, strana koja ne može uzvratiti gubi", rekao je još Cavoli zastupnicima u Zastupničkom domu, govoreći i o artiljerskom deficitu koji Ukrajina ima u odnosu na Rusiju.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 17:17