StoryEditor
rat u ukrajini

Američki general: "Rat je već mogao biti gotov. Zapad je kriv za sporu protuofenzivu"

Piše desk  /  07.09.2023., 08:17h

Čini se da su neki američki vojni dužnosnici iznenađeni što ukrajinska protuofenziva nije brzo napredovala i, putem anonimnih citata u medijima, svaljuju krivnju na ukrajinsku vojsku. Umirovljeni general američke vojske Mark Arnold kaže da nije ni najmanje iznenađen sporim tempom napredovanja i za to krivi Amerikance, a ne Ukrajince, piše Washington Post.

Arnold, brigadir koji se borio u Iraku i Afganistanu, proveo je dosta vremena u blizini prve crte bojišnice savjetujući ukrajinsku vojsku (o vlastitom trošku). Vratio se impresioniran profesionalizmom i elanom ukrajinske vojske, piše Washington Post.

"I dalje sam vrlo skeptičan da će se ove godine dogoditi odlučujuća bitka koja će dovesti do ukrajinske pobjede. To se možda može dogoditi sljedećeg ljeta kada većina manevarske opreme stigne iz NATO-a u Ukrajinu", napisao je u e-mailu novinaru WP-a.

"Ukrajincima nedostaje pokretna oprema potrebna za probijanje minskih polja i prepreka velike gustoće. Mehanizirano pješaštvo i oklopne bojne američke vojske imaju tenkove s oštricama protutenkovskih mina u svakom timu satnije. Ukrajinci ne. Ako dodate sva borbena vozila Bradley, tenkove Leopard 2 i Challenger 2 i drugu opremu, Ukrajinci bi mogli opremiti samo jednu brigadu. NATO je obučavao samo šest bataljuna od oko 350 bojni u kopnenim snagama u kombiniranom naoružanju. To jednostavno nije dovoljno", dodao je u drugom mailu.

Veliki problem Ukrajine

Dodao je da je još jedan veliki problem Ukrajine činjenica da nemaju nadmoć u zraku. I dok neki u Sjedinjenim Državama kritiziraju način na koji Kijev vodi protuofenzivu, za koju se čini da konačno dobiva zamah jer Ukrajinci probijaju prvu crtu ruske obrane na jugu, Arnold to ne čini. "Američkoj vojsci bilo bi teško postići mnogo bolje rezultate bez zračne dominacije i dalekometnih topničkih sustava", rekao mi je. "Dakle, zadovoljan sam napretkom koji su Ukrajinci do danas pokazali", dodaje.

Arnold odbacuje kritike koje iznosi Pentagon, uključujući optužbu da su Ukrajinci preusmjerili previše resursa u Bahmut na istoku. On tvrdi da tamošnja ofenziva "nije potrošila velike količine mehanizirane opreme" i da su "ukrajinske operacije u više područja ključne za vezivanje ruskih vojnih resursa i obranu ukrajinskog tla na sjeveroistoku".

Arnold vjeruje da su ukrajinski zapovjednici napravili pravi izbor da postupe opreznije. "Mudro je vrednovati i trošiti ljudske resurse tijekom protuofenzive dok se također čeka da većina oklopne opreme i mehanizirane opreme stigne sljedeće godine", rekao je. "Frustriran sam jer Zapad ima mogućnost učiniti mnogo više kako bi pomogao okončanju rata, ali mi to ne činimo. To treba promijeniti", rekao je umirovljeni general.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 15:37