StoryEditor
preporuka

Albanski predsjednik: Kosovo bi trebalo više slušati savjete SAD-a i EU

Piše fena  /  12.03.2024., 16:15h

Albanski predsjednik Bajram Begaj kazao je kako bi se čelnici Kosova trebali o svakoj važnoj odluci unaprijed konzultirati sa Europskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama te dodao kako je ustavna obveza Albanije interesirati se za Kosovo.

"Albanija je mala zemlja, ali njen doprinos vanjskoj politici je velik, posebno u regiji, gdje je faktor koji doprinosi miru, stabilnosti i održivom razvoju. Kosovo je očito dio nas, mi smo jedan narod, dvije države. To je najveći interes Albanije, ustavna je obveza zanimati se za Kosovo", kazao je Begaj.

On je također istaknuo kako je integritet i suverenitet Kosova neosporan te kako je velika sreća da Kosovu KFOR jamči sigurnost granice.

"No svaku odluku koju Kosovo mora donijeti, kako bi provelo obveze koje mu pripadaju kao državi, bilo bi dobro da to učini uz savjete i dobivanje suglasnosti te da više sluša savjete dobivene od SAD-a i EU-a ", rekao je albanski predsjednik.

Begaj je najavio da bi Albanija mogla povećati broj vojnika u sastavu KFOR-a koji u sklopu NATO-ove mirovne misije borave na sjeveru Kosova.

"Razgovarali smo i o povećanju doprinosa Albanije u raznim misijama, a posebno na Kosovu", kazao je Begaj te dodao kako se samo povećanjem nacionalnih obrambenih kapaciteta može više pridonijeti NATO-u.

Begaj je kazao kako je globalna sigurnosna situacija nestabilna, ali Albanija je članica NATO-a što joj daje priliku razgovarati o mogućim scenarijima postojećih kriza u regiji i svijetu.

"Naravno, suočavati se s prijetnjama i izazovima ne možemo sami, moramo biti zajedno. Albanija, kao zemlja članica NATO-a, definitivno procjenjuje rizike i prijetnje globalnih i lokalnih situacija", kazao je albanski predsjednik u intervjuu za Radio Televizioni Shqiptar (RTSH).

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 14:51