StoryEditor

Alarmantni podaci o prikupljenim javnim prihodima u FBiH

Piše D  /  07.03.2020., 09:03h

Porezni obveznici u Federaciji BiH u prva dva mjeseca 2020. godine uplatili su 868 milijuna KM izravnih poreza, doprinosa, pristojbi i naknada, a taj je broj veći za 2,67 milijuna KM od onog iz istog perioda prošle godine. Taj bi podatak sam po sebi ostao neprimijećen da godinu ranije porast prikupljenih izravnih poreza u odnosu na siječanj i veljaču  2018. godine nije bio čak 25 puta veći i iznosio skoro 66 milijuna KM.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić za Klix.ba kaže kako su posljednji objavljeni podaci o prikupljenim javnim prihodima u nadležnosti FBiH dodatni dokaz onoga što progresivni dio struke već dulji period upozorava, a to je da je naša ekonomija na granicama, bez mogućnosti za dodatni rast bez provođenja ekonomskih reformi.

"Rast prikupljenih javnih prihoda je 25 puta manji u odnosu na isti period prošle godine. Samo za mirovine se u veljači ove godine treba izdvojiti 17 milijuna više nego za isti mjesec prošle godine, a vidimo da dodatnog rasta gotovo i nema", smatra Hadžić.

Struka je i prošle godine u travnju, dodaje, upozorila da će doći do usporavanja ekonomije do kraja godine i da treba korigirati stopu ekonomskog rasta na oko 2%, što se na kraju ispostavilo točnim.

"Ovi podaci trebaju biti alarm vlasti da se najhitnije moguće i bez odlaganja pokrenu reforme i smanje doprinosi i porezi. Najveća bi greška u ovoj situaciji bila prisilno slanje inspekcija firmama i povećanje poreznih stopa. Struka je spremna čak i volonterski se uključiti kako bi se ovi ozbiljni problemi riješili i stoji apsolutno na raspolaganju vlasti", zaključio je Hadžić.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 12:41