StoryEditor

Akcija "Šiša": Carinici varali pri uvozu trošarinske robe u BiH

Piše D  /  11.05.2021., 12:05h

Po nalogu Tužiteljstva BiH policijski službenici Granične policije BiH, u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), na terenu vrše pretrese na 23 lokacije na području BiH.

Meta akcije kodnog naziva Šiša, među kojima su i osumnjičeni carinski službenici UNO BiH, su osobe osumnjičene da su dulji vremenski period uvozile trošarinsku robu, a u dokumentaciji prikazivali da se radi o robi koja je oslobođena plaćanja trošarine, javlja Klix.ba.

Akcijom je obuhvaćeno 10 osoba, među kojima se nalazi i više službenika Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Osobe koje su predmet istrage osumnjičene su za kaznena djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz člana 249. KZ BiH, a u vezi s kaznenim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. i kaznenim djelom carinska prijevara iz člana 216. KZ-a BiH.

Nakon okončanja pretresa, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenim osobama.

Tužiteljstvo BiH, zajedno s partnerskim institucijama i agencijama, radi na predmetima u borbi protiv koruptivnih kaznenih djela, naročito u oblasti gdje su za koruptivne radnje osumnjičene ovlaštene službene osobe u institucijama BiH.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:38