StoryEditor

Adiz Abas uhićen u Njemačkoj zbog povezanosti s terorističkim napadima u Parizu

Piše D  /  27.06.2019., 11:06h

Abaz je uhićen u četvrtak prošloga tgjedna po potjernici iz Belgije. Radi se o osobi povezanoj sa kriminalnim aktivnostima. Sud BiH potvrdio je 22. veljače2019. godine optužnicu u predmetu Adis Abaz i drugi, koja Abaza tereti da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, odnosno da je umiječaš u trgovinu drogom, piše Faktor.ba.

U optužnici Suda BiH navodi se kako je optuženi Adis Abaz formirao i postupao kao pripadnik grupe za organizirani kriminal, a da su Deni Stanišić, Admir Mahmutagić, Almir Mrkonjić i Sumedin Topčagić postupali kao pripadnici te grupe koja je neovlašteno, radi sticanja imovinske koristi, vršili međunarodnu prodaju i prenos opojnih droga.

Ured javnog tužitelja u Dresdenu objavila je da je uhićen čovjek koji je možda sudjelovao u napadu u Parizu prije četiri godine.

Kako pišu njemački mediji, policija je u noći sa 19. na 20. lipnja 2019. godine uhitila 39-godišnjeg bh. državljanina osumnjičenog da je povezan s terorističkim napadom 13. studenog 2015. godine u Parizu.

Uhićenje je uslijedilo u okviru istrage protiv dvojice bh. državljana kod kojih je u prtljažniku automobila pronađeno 17 ručnih bombi. Njihov "mercedes ML320" je bio parkiran u ulici Bayern, te su uhićeni za krivično djelo protiv zakona o kontroli ratnog oružja od 20. veljače 2019. godine.

Europski nalog za uhićenje izdale su belgijske vlasti zbog sumnje da postoji povezanost sa napadom i masakrom u koncertnoj dvorani Bataclan u Parizu 13.11.2015. godine.

Podsjetimo, teroristički napad na koncertnu dvoranu Bataclan dogodio se tijekom rock koncerta američke grupe Eagles of Death Metal.

Trojica napadača IS-a ubili su 90 ljudi za vrijeme koncerta, dok su drugi teroristi ubijali po pariškim terasama barova i restorana i blizu nogometnog stadiona u predgrađu. Ukupno je ubijeno 130 osoba u najkrvavijim napadima izvedenima u Francuskoj.

Ubojice su nemilosrdno pucale po mladim ljudima koji su bespomoćno ležali, ozlijeđeni ili u strahu.

Bataclan je kultno mjesto pariške koncertne scene.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 01:42