StoryEditor

Abbas: Palestinci više neće prihvaćati američke mirovne inicijative

Piše D  /  22.12.2017., 04:12h

Njegovi komentari u Parizu uslijedili su nakon što je 128 članica Ujedinjenih nacija glasalo da osudi odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa od 6. prosinca da jednostrano prizna Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela, prenosi Fena.

Taj potez nastavlja potresati Bliski istok, a europski diplomati pesimistični su prema mirovnom planu Trumpove administracije koji je pripremljen iza zatvorenih vrata i bit će predstavljen dvjema stranama u 2018.

Američki potpredsjednik Mike Pence odgodio je posjetu koju je trebao realizirati regiji Bliskog istoka u ovom tjednu, nakon što su palestinski i arapski kršćanski čelnici odbili se sastati s njim.

- Sjedinjene Države pokazale su se kao nepošten posrednik u mirovnom procesu i više nećemo prihvatiti nikakav plan od njih - izjavio je Abbas na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Macron je ponovio svoje ranije osude američke odluke o Jeruzalemu, ali je također odbacio jednostrano priznavanje palestinske države, što je Francuska i ranije uzimala u obzir.

- Amerikanci su se sami marginalizirali i ja pokušavam da ne učinim isto što i oni - kazao je Macron, svjestan činjenice da bi svaki potez na priznanju palestinske države otuđio Izraelce, prenosi AFP.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 10:43