StoryEditor
1993.-2021.

28. je godišnjica pokolja nad Hrvatima Uzdola

Piše desk  /  14.09.2021., 12:37h
U selu Uzdol u općini Prozor/Rama danas se obilježava 28. godišnjica stradanja 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koje su 14. rujna 1993. godine ubili pripadnici Armije BiH.

 Pripadnici Armije BiH upali su u ramsko selo Uzdol u samo jutro, 14. rujna 1993. Ljudi su uglavnom ubijani puškama i pištoljima. Mnogi su dobili metak u zatiljak, neki su izbodeni noževima, kuće su spaljene... Sutradan su u Uzdol ušle postrojbe HVO-a i ugledale stravičnu sliku zločina. 

U Uzdolu je na spomen na taj zločin podignut veliki drveni križ na kojem je ugrađen još 41 mali križ i na svakom zapisano ime i prezime, dan rođenja i smrti pojedine uzdolske žrtve. 

Da bi se ovaj strašni pokolj nad Hrvatima katolicima u Bosni i Hercegovini otrgnuo zaboravu, snimljen je 2014. godine dokumentarni film Uzdol 41.

Inače, 18. travnja 1994. Ministarstvo unutarnjih poslova HR Herceg-Bosne podnijelo je kaznenu prijavu protiv pripadnika Armije BiH osumnjičenih za zločin nad stanovništvom u Uzdolu: generala Sefera Halilovića, Envera Buze, Zaima Here i Smaila Here. Priloženi su policijski zapisnici, izjave svjedoka, popis masakriranih osoba u Uzdolu, fotodokumentacija o mjestu zločina i mjestu masakra i zapisnici o obdukciji žrtava. 

Samostalni bataljun Prozor Armije RBiH bio je pod zapovjedništvom Envera Buze koji je  godine osuđen na 12 godina zatvora. Jedini zaključak sudskog Vijeća bio je da su stradale žrtve bili civili koji nisu sudjelovali u borbenim djelovanjima. 

U lipnju ove godine je Žalbeni sud smanjio kaznu s 12 na osam godina bivšem zapovjedniku bošnjačke Armije BiH Enveru Buzi, nakon što je ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je bio osuđen na 12 godina. Kao olakšavajuće okolnosti uzeti su starija životna dob i loše zdravstveno stanje osuđenog. 

''Ovu presudu smatramo sramnom i ponižavajućom za ratni zločin koji su pripadnici Armije BiH počinili nad nemoćnim civilima, djeci, ženama, starcima i vojnicima HVO-a'', priopćila je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Prozor-Rame. 

Dnevnik.ba

23. svibanj 2022 19:14