StoryEditor

Vukoja pojasnio Inzku: OHR nije iznad ustava BiH i nema mandat suspendirati Daytonski sporazum

Piše D  /  22.11.2018., 02:11h

Presuda Ustavnog suda BiH "konstitutivnost naroda" iz 2000. godine postavila je jasnu normu da je Ustav BiH i načelo uzajamne ravnopravnosti tri naroda načelo kojemu se Ustavi entiteta i svi zakoni u BiH moraju povinovati, izjavio je za Dnevnik.ba Ivan Vukoja, analitičar Instituta za društveno-politička (IDPI) istraživanja iz Mostara.

Tim riječima Vukoja se osvrnuo na izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji je u intervjuu sarajevskim medijima prednost dao Ustavu FBiH u odnosu na Ustav BiH te tako podržao bošnjački entitetski udar na državu BiH.

"Naš stav u vezi Doma naroda Federacije i primjeni Ustava Federacije BiH, koji smo ponavljali u nekoliko navrata, uvijek je bio principijelan: do okončanja izborne reforme, Ustav Federacije BiH treba se primjenjivati u cijelosti, i kada se radi o popisu i kada se radi o takozvanom pravilu 1/1/1. Dozvoliti Izbornom zakonu BiH prvenstvo u odnosu na Ustav Federacije BiH, u dijelu koji se odnosi na sastav institucija Federacije, može imati vrlo ozbiljan utjecaju budućnosti", rekao je Inzko.

Vukoja, pak, kaže kako je Inzkovo stavljanje Ustava FBiH iznad presude Ustavnog suda BiH i Izbornog zakona BiH neustavno i antidaytonsko. 

"OHR nije iznad Ustava BiH. On je samo supervizor implementacije Daytona, to jest Ustava BiH, ali ne može OHR suspendirati Ustav BiH i Daytonski sporazum jer za to naprosto nema mandat. Pritiskom na SIP i tumačenjem postojeće izborne krize OHR i Inzko upravo to čine: suspendiraju Ustav BiH i krše Daytonski sporazum. Daytonski sporazum je međunarodni ugovor i njega mogu mijenjati samo one strane u sporazumu koje su ga potpisale", precizirao je Vukoja.

Inače, Inzko je u spomenutom intervjuu potvrdio svoju poziciju podržavatelja bosanskog unitarizma i bošnjačkog nacionalizma. 

J.G. / Dnevnik.ba

28. travanj 2024 07:25