StoryEditor

VRET – startup koji pokreće bh. gospodarstvo

Piše Nikolina Lovrić  /  29.07.2021., 15:51h

VRET – Virtual Reality Exposure Therapy, iako na prvu neosporno priziva u sjećanje X-files ili kakav drugi petoelementski američki svemir, zapravo nema nikakve veze sa Amerikom, još manje paranormalnim. VRET  je, barem prema mišljenju specijaliziranog kalifornijskog časopisa Tech-flier, najperspektivniji, od 13 perspektivnih startup-ova u BiH čija se perspektivnost rodila baš u Mostaru.

Virtualna stvarnost kao podrška u izliječenju

Što je VRET? – pitamo Andreja Vasilja. Inače, Andrej, zajedno sa Kristianom Marićem, Jozom Vasiljem i Ivom Đikić, čini čudesnu IT četvorku informatičara, ekonomista, inženjera strojarstva i menadžera, koji stoje iza ovog startupa.

„VRET je naziv startupa koji se bavi izradom softvera za VR uređaje koji će se koristiti na području medicine, točnije na odjelima psihologije i psihijatrije“, rekao je za Dnevnik.ba  Vasilj te dodao kako je svrha samog proizvoda poboljšanje tradicionalnih psihoterapija, i to kroz fokusiranost na smanjenje stresa, fobija, panike i strahova.

Ono što je posebno hvale vrijedno kod ovog mostarskog startup rješenja, je njegova usmjerenost na opće dobro više nego li na sam biznis. Njegovi tvorci tako ističu kako se uređaji za virtualnu stvarnost na Zapadu već koriste u različitim psiho terapijama, no njihov softver je upravo tu napravio korak dalje.

 „Softver je načinjen od trodimenzionalnog prikaza određenog krajolika koji je prikazan na VR-u, te zvučne komponente. Prilikom korištenja VR-a, korisnik, odnosno pacijent, nema dodira sa vanjskim svijetom, te parametrima koji bi mogli vršiti distrakciju. Samim time, VR daje osjećaj kao da se nalazite upravo u tom krajoliku.“, pojašnjava nam Vasilj u čemu se ogleda njihovo rješenje.

Startup sa potencijalom pokretanja bh. gospodarstva

Američkom časopisu „Tech-flier“ ovo je bio dovoljan razlog da VRET postave na tron najperspektivnijih bosanskohercegovačkih startupova na koje treba obratiti posebnu pozornost u 2017.-oj, jer upravo oni imaju potencijal mijenjanja gospodarske slike ove države.

Vasilj ističe kako se ekipa okupljena oko VRETA zaista pozitivno iznenadila takvim priznanjem, te im je ono dalo dodatni vjetar u leđa i motivaciju, no jednako tako i veću odgovornost jer je time njihov rad pod osobitim povećalom.

„Tech-flier“ je inače časopis sa sjedištem u Burlingameu u Kaliforniji, specijaliziran je za praćenje najbolje i najpametnije tehnologije iz cijelog svijeta, zbog čega njihov izbor mostarskog VRETA kao potencijalnog generatora razvoja BiH, poručuje mnogo više od samog priznanja.

BiH ima osobit IT potencijal

„Trenutnu situaciju u BiH mogu popraviti samo mladi poduzetnici stvaranjem kompanija koje će povećati broj zaposlenih, i ako nam predsjedavajući izađu u susret, nema sumnje da će BiH postati zemlja mladog poduzetništva, velikog broja zaposlenih te inovacija u IT sektoru“,  kategorični su iz VRETA po tom pitanju, no i optimistični.

Vasilj ističe kako BiH, unatoč zaostatku za razvijenijim zapadnim zemljama, ima osobit IT potencijal, u mladim snagama i IT kompanijama po kojima u budućnosti može biti prepoznata.

Prednost IT industrije, svakako je njezina teritorijalna i tržišna neograničenost, pa se tako ni VRET nije ograničio samo na domaće tržište, što ne znači da je BiH u drugom planu. „BiH upravo postaje zemlja VR Medicine“, naglašava Vasilj.

Inače, ovaj startup uzlazne putanje posluje unutar poslovno-tehnološkg parka SPARK u Mostar, koji im je, prema riječima tvoraca VRETA, omogućio stjecanje znanja i obuka koje su mladom poduzetniku neophodne za početak razvoja, tehnologiju i potrebite resurse.

Ono što poglavito ističu iz VRETA, tehnološki parkovi kao takvi, će vam pružiti mentorstvo u razvoju ideje, koje sami nećete pronaći.

Ne  odustajte, isplatit će se!

Na kraju, ne možemo a ne tražiti od našeg sugovornika, Andreja Vasilja, predstavnika mostarskog virtualnog čuda, ako ga tako već možemo nazvati, što VRET planira u budućnosti i čime se to domaće poslovno okruženje ne može baš pohvaliti, što je zrelo za promjenu.

„Trenutno očekujemo termin za testiranje našeg proizvoda, a nakon što se ono pokaže pozitivnim, krećemo sa osvajanjem tržišta, i plasmanom novih softvera koji će također uskoro biti spremni za tržište“, ističe Vasilj.

A što je zrelo za promjenu u BiH?

Popis je dug, naglašava naš sugovornik, no kada bi se ekipu koja je osmislila najperspektivniji bh. startup pitalo,  definitivno bi izmijenili zakone o porezima i pomogli bi mladim ljudima u početku njihova rada, kako bi mogli neometano napredovati i otvarati nova radna mjesta.

Dok to ne dočekamo, VRET – ovci ipak poručuju mladima – „Ne odustajte, nikad ne prestajite vjerovati u svoje snove, jer jednom će se sve isplatiti!“ 

Dnevnik.ba 

28. travanj 2024 21:42