StoryEditor

Tušnica - rudnik pored Livna koji postoji samo na papiru

Piše D  /  01.03.2020., 08:03h

Rudnici ugljena Tušnica i dalje postoje, ali samo na papiru. U stvarnosti su od njih ostali samo tragovi i to u vidu kratera pretvorenih u mala jezera i maksimalno devastiranih objekata. Mještani Orguza, od kojih su tu mnogi kruh zarađivali, zgroženi su sadašnjim izgledom tih rudničkih pogona, piše BHRT.


"Ništa ostalo nije, sve prodali i pokrali.Ja sam tu radio 13 godina, imam 78 maraka mirovine", kazao je Pater Mišić, bivši radnik Tušnice.

Jedino što je od rudnika ostalo neoštećeno jest tabla. Da nije u samom središtu Livna, vjerojatno bi i ona nestala.

"Žalosno je i spomenuti da je jedna separacija ovdje na lignitu, koja je vrijedila najmanje 150 - 200 tisuća maraka, u staro željezo otišla je za nekih 30 tisuća maraka", kaže Nikola Salapić, još jedan bivši radnik.

Zahvaljujući krajnje mutnim poslovima, Tušnica je ostala bez svega što je imalo vrijedilo, tvrde i drugi.

"Apsolutno, po mom mišljenju postoji određena vrsta kriminalnih radnji koje bi trebalo procesuirati. Međutim, da bi policija procesuirala ona mora doći do određenih podataka i da netko od dužnosnika prijavi eventualno otuđenje i nestanak , ili bilo koje druge kriminalne radnje", kazao je Husein Bukvić, šef Kriminalističke službe MUP-a Hercegbosanske županije.

Svakako, za mnoga pitanja županijska vlada ima odgovor, no, izgleda, ne i kada je riječ o ovim pitanjima koja se odnose na Rudnike ugljena Tušnica. OFF Tabu je to tema, posebice za županijskog ministra gospodarstva koji uporno odbija svaki javni razgovor o Tušnici, poduzeću od kojega su izgleda mnogi imali koristi, samo ne i vlasnici zemljišta na kojemu se godinama vršila eksploatacija lignita.

"Imaju mi dužni sada 13 godina platit prihod na pšenicu. Ništa, uj´o vuk magarca", kaže Mišić.

Riječ je o zemljištu koje je Tušnica davno uzela u zakup, a koje se već dulji period ne mže obrađivati, jer je pretvoreno u velike vodene bazene.

"Da odemo i u ribu tu dolje, da nas uhvati ribo čuvar, otišli bismo u zatvor i za to"; kaže Salapić.

Zanimljivo, Rudnici ugljena Tušnica već više od deset godina imaju samo jednog zaposlenog. To je vršitelj dužnosti direktora. Kako piše BHRT, plaća ga županija, izgleda iz razloga da se ne bi pokrenuo stečaj ovog 130 godina starog poduzeća.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 08:33