StoryEditor

TRAVNIČKA IZBORNA NEPOGODA: SIP pogodovao SDA, Hrvati će pravdu tražiti i u Strasbourgu

Piše Gloria Lujanović  /  19.02.2021., 02:02h

U Travniku se 11. travnja 2021. godine održavaju prijevremeni izbori i to odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva. Rezultat je to više političke nego pravne odluke u slučaju ovog grada jer je ranije, na sam dan izbora, dr. Mirsad Peco, kandidat SDA, preminuo. HDZ BiH bojkotirat će ove izbore i neće ponuditi svog kandidata za načelnika jer smatraju kako je SIP donio cijeli niz odluka i propusta koji pogoduju samo jednoj stranci – SDA. Sam trenutačni sastav SIP-a nije izabran na legalan i legitiman način, a zbog njihovih će propusta HDZ BiH, u kojem smatraju da je njihov kandidat, drugoplasirani Goran Pejaković, trebao postati načelnik, pravdu potražiti i na Ustavnom sudu BiH i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Prijevremeni izbori za načelnika općine Travnik održat će se 11. travnja 2021. godine. Odluka je to Središnjeg izbornog povjerenstva nakon što je ranije, na sam dan izbora, preminuo kandidat SDA, Mirsad Peco.

Uslijedila je prava pravna i politička trakavica. HDZ BiH, čiji je kandidat Goran Pejaković  drugo plasirani na listi za neposredni izbor načelnika općine, odlučio je bojkotirati prijevremene izbore i ne ponuditi svog kandidata na novim izborima.

Bojkot odgovor na diskriminaciju

Bojan Domić, predsjednik HDZ-a BiH Travnik, u izjavi za Dnevnik.ba, istaknuo je kako je Središnje izborno povjerenstvo svjesno učinilo niz propusta i svrstalo se na stranu onih koji tvrde kako se ne smije dopustiti da Hrvat bude načelnik Travnika.

“Odluka da ne sudjelujemo na izborima i da ih bojkotiramo je jednoglasna odluka svih članova Općinskog odbora HDZ-a BiH iz svih dijelova Općine Travnik. Jasan je ovo odgovor na cjelokupnu situaciju, na sve što se događalo na sam izborni dan i poruke koje su se slale kako se ne smije dopustiti da Hrvat bude načelnik Travnika”, istaknuo je Domić.

Središnje izborno povjerenstvo BiH, koje je, istaknimo i to, tehničko tijelo za provedbu izbornog procesa, svjesno je, smatra Domić načinilo cijeli niz propusta, donosilo odluke koje nemaju zakonskog uporišta i priključilo se onima koji su slali poruke da Hrvat ne smije biti načelnik Travnika.

 

(Vehid Šehić, bivši član SIP-a i politički analitičar) 

Peco nije preuzeo mandat 

Vehid Šehić, bivši član SIP-a i politički analitičar ustvrdio je za Dnevnik.ba kako nijedna točka Izbornog zakona BiH ne tretira smrt kandidata za načelnika na sam dan izbora.

“Peco nije preuzeo mandat jer je umro na dan izbora”, kazao je Šehić.

Domić, pak ističe, kako je odluka SIP-a o dodjeli mandata SDA Peci ‘presmiješna’ jer su mu samo tjedan dana prije te odluke, zbog smrti, oduzeli mandat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

"Centralna izborna komisija BiH je utvrdila nemogućnost preuzimanja mandata za načelnika Općine Travnik od Mirsada Pece (SDA) zbog njegove smrti, a kojem  je potvrđen mandat načelnika općine Travnik pravosnažnom Odlukom o potvrđivanju i objavi rezultata Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2020. godine", priopćeno je iz SIP-a ranije.

Za Milana Sitarskog, člana Stručnog tima Instituta za politička i društvena istraživanja (IDPI) iz Mostar, činjenica da Izborni zakon BiH uopće ne predviđa mogućnost smrti kandidata ni postupke u tom slučaju, samo je još jedan od dokaza manjkavosti tog zakona.

Proizvoljna odluka SIP-a

“Potpuno je nevjerojatna činjenica da predstavnici SIP-a odmah po situaciji nastaloj smrću jednog od kandidata za načelnika Travnika nisu stupili u intenzivne i strukturirane konzultacije s predstavnicima svih stranaka koje su imale kandidate za tu dužnost, te odgovarajućim domaćim i međunarodnim stručnim tijelima“, kazao je Sitarski za Dnevnik.ba.

Konzultacije su trebale biti, nastavlja Sitarski, usmjerene na razmatranje komparativne prakse demokratskih zemalja u takvim slučajevima, te na zajedničko donošenje odluke o načinima nadilaženja spomenute manjkavosti zakona.

“Umjesto toga, SIP je donio potpuno proizvoljnu odluka koja ni ne može biti politički neutralna, što je samo jedan od dokaza manjkavosti, nekompetentnosti i političke instrumentaliziranosti sadašnjeg sastava tog tijela“, smatra Sitarski.

 

(Bojan Domić, predsjednik HDZ-a BiH Travnik) 

 

Domić, također, smatra kako je SIP-ova odluka o prijevremenim izborima nastala na pogrešnoj primjeni materijalnog prava.

“Zakonske odredbe na kojima se to temelji nisu relevantne za konkretnu situaciju. Odredbom člana 5. Zakona propisano je kako izabranom načelniku prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran u skladu s odredbom člana 1.20. Izbornog zakona”, kaže Domić i dodaje kako Peco nikada nije preuzeo mandat jer je preminuo u svojstvu kandidata za načelnika.

Jasno je, smatra Domić,  kako odredba člana 8. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika u općinama u FBiH propisuje sljedeće: nakon prestanka mandata načelnika u smislu članka 5. ovog Zakona i opoziva načelnika u smislu čl. 6. ovog Zakona, prijevremeni izbori za izbor načelnika moraju se održati u roku od 60 dana od dana prestanka mandata ili opoziva.

Čak se ni ova odredba ne može odnositi na ovu situaciju jer Peco, kandidat SDA, nikada nije ni preuzeo mandat.

“Zakonski članak bi imao relevantnu primjenu isključivo u situaciju da je konkretni kandidat stupio na dužnost, pa činjenica smrti nastupila u narednom razdoblju, što ovdje nije slučaj“, kazao je Domić.

Šehić je još ranije istaknuo kako od kandidata koji su ostali na kandidatskoj listi, pobjeđuje onaj koji je dobio najviše glasova, pa će se to bez Pece utvrđivati za ostale kandidate.

Međutim, tako nije bilo.

“Može zastupnik biti izabran, pa kada umre, onda sljedeći s liste tog političkog subjekta ulazi, ali ovdje imate listu kandidata koji se direktno biraju”, kazao je Šehić ranije.

Danas, pak, tvrdi da ako slijedimo logiku Izbornog zakona BiH s kandidatskih listi za primjerice općinsko vijeće, ako kandidat umre, ulazi idući iza njega s najvećim brojem glasova.

“Samo ako je riječ o istom političkom subjektu, ali ovdje je u pitanju neposredan izbor za načelnika i praznina je u zakonu. CIK je donio odluku kakvu je donio, žalba je odbijena, sud je rekao svoje. Ovo je konačno, a ja poštujem odluke suda bez obzira slažem li se s njima ili ne”, kazao je Šehić.

SIP danas i nelegalan i nelegitiman

Sitarski napominje kako trenutačni sastav SIP-a nije imenovan na proceduralno valjan, dakle legalan, niti na legitiman, duhu Ustava i zakona primjeren način.

“Posljedice takvog stanja su se već pokazale i u brojnim proceduralnim greškama i arbitrarnim odlukama vezanim za nedavne izbore u Mostaru, a dovode u pitanje i legalnost i validnost rezultata svih nastupajućih izbora. To se sve događa u institucionalnom okruženju već obilježenom brojnim kontroverzama oko usklađenosti Izbornog zakona s Ustavom BiH i međunarodnim aktima o ljudskim pravima, što je potvrđeno i odlukama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava“, kazao je Sitarski.

Domić dodaje kako je SIP napravio cijeli niz propusta i brojne odluke koje nemaju zakonsko uporište, među kojma je i ova o prijevremenim izborima.

(Milan Sitarski, član Stručnog tima IDIP-ija Mostar) 

 

Po pravdu na Ustavni sud BiH i Strasbourg

“Nisu u pitanju jedna ili dvije greške nego cijeli niz grešaka, što je, ako je i od SIP-a, previše. Gdje god se išlo u prijevremene ili ponovljene izbore zakon je nedvosmisleno jasan i ispoštovan. Kod nas je zakon vrlo jasno propisao kada se mogu održati prijevremeni ili ponovljeni izbori, a u ovom slučaju nisu stvoreni zakonski propisani preduvjeti“, kazao je Domić.

Zakon nije precizno propisao, nastavlja Domić,  ali nije ni zabranio u ovom slučaju jedinu odluku koja ne bi bila protivna zakonu, a i jedino logična da prvi živući kandidat preuzme mandat.

“Kroz razgovore s brojnim vrsnim pravnim stručnjacima još više sam stekao uvjerenje kako je naša žalba utemeljena i stoga ćemo pravdu tražiti na Ustavnom Sudu BiH, a moguće i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu“, istaknuo je Domić.

SIP je sada, dodaje, izložio Općinu dodatnim financijskim troškovima, što nije nevažno, ali udario i na temelje BiH koju čine i Hrvati kao nominalno ravnopravan narod.

SIP pogoduje SDA

“Apsolutno je riječ o političkim odlukama, koje su za cilj imale pogodovati ne jednom narodu, nego jednoj političkoj opciji. Želim naglasiti kako poruke stavljanja mete na čelo našem kandidatu i poruke da Hrvat ne smije biti načelnik Travnika ne doživljavam kao poruke naših susjeda i prijatelja Bošnjaka, nego isključivo bošnjačkih političkih elita koje godinama jako dobro žive na tim i takvim porukama“, istaknuo je.

Odluka HDZ-a BiH, smatra Sitarski,  da u ovakvim okolnostima donese odluku o bojkotu ponovljenih izbora u Travniku je potpuno razumljiva i očekivana.

“Hrvati Travnika sada se mogu osloniti isključivo na umješnost i upornost svojih vijećnika u obrani i zastupanju njihovih interesa u sredini u kojoj, unatoč svojoj brojnosti, nisu zaštićeni nikakvim specifičnim odredbama lokalnog Statuta koje bi korespondirale s onima kakve postoje u Mostaru, upravo s ciljem zaštite pojedinih naroda od nadglasavanja brojnijih“, istaknuo je Sitarski.

Dnevnik.ba

07. kolovoz 2022 00:46