StoryEditor

Sveti Nikola Tavelić – prvi hrvatski svetac i mučenik

Piše Ivan Vrljić  /  14.11.2018., 10:11h

O svetom Taveliću pisali su nebrojeni hagiografi, crkveni pisci i poneki tumači martirija, no ono što je posve jasno u slučaju svetoga Nikole Tavelića jest njegova stopostotna spremnost na žrtvu, Kristovu žrtvu, kojoj nema premca u ljudskoj povijesti.

Sveti Nikola Tavelić rodio je se 1340. godine u Šibeniku. Kao moguće mjesto njegova rođenja spominje se također Velim kod Stankovaca, no najčešće se u crkvenim dokumentima navodi Šibenik. Postaje franjevac u gradu Bribiru. Oko 1365. godine zaređen je za svećenika i kao misionar ide u Bosnu te oko 1372. godine, djelujući među bogumilima, pokušava ih obratiti na pravi kršćanski put.

Pošao je još dalje misijskim djelovanjem 1384. godine sve do Palestine zajedno s braćom fratrima iz Francuske i Italije. I tako je jednom prilikom tijekom službovanja pošao sa svojom družinom do islamskoga vjerskog službenika u Omarovoj džamiji u Jeruzalemu s namjerom da ga uvjeri u kršćansku vjeru. Elokvencija i upornost današnjega sveca nagnala je kadiju na bjesomučni čin.

Najprije je zaprijetio smrću, a kasnije je tu prijetnju i ostvario. Okolni muslimani napali su svetoga Nikolu Tavelića i ostale fratre. Četvorica braće fratara podnijeli su bolnu mučeničku smrt u Jeruzalemu pred vratima Jafe. Mučenike su odmah od 14. studenoga 1391. godine počeli slaviti u Europi i ostalim dijelovima svijeta, a posebno je današnji svetac bio slavljen u rodnom Šibeniku.

Papa je odobrio i prihvatio Nikolino štovanje 1889. godine i to na molbu tadašnjega šibenskog biskupa Josipa Fosca. Papa Pavao VI. proglasio je Nikolu Tavelića svetim u Rimu, 21. lipnja 1970. godine. Time je postao prvi kanonizirani hrvatski svetac u povijesti.

Na čast svetom Nikoli Taveliću podignute su mnoge crkve i posvećeni oltari, a pisci i mnogi slikari prikazuju ga s dugom sijedom bradom u franjevačkom odijelu. Po tijelu i na čelu na mnogim slikama mogu se raspoznati tragovi mučeništva, pogotovo ožiljci. Na slikama je obično prikazan kako stoji pored lomače s raspelom u ruci.

Zaštitnik je hrvatskoga naroda, a kao relikvije u samostanu svetoga Franje čuvaju se njegove sandale. Na njemu se obistinila Kristova misao koja glasi: Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko! Blago vama kad vas zbog mene pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite; velika je plaća vaša na nebesima.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 11:57