StoryEditor

Suljagić i ekipa: Bošnjački radikali ili bošnjački mainstream?

Piše Ivan Crnjac  /  30.07.2018., 10:07h

Građanski savez radikalna je bošnjačka nacionalistička stranka. Nastala od biviših pripadnika DF-a i SDP-a BiH. Članovi ove stranke pokazuju otvoren prijezir prema svim nebošnjacima u državi, prema Ustavu, a i prema samoj Bosni i Hercegovini. Jednako tako, pokazuju prijezir i prema Bošnjacima koji ne dijele njihove radikalne političke stavove.

Iz ove stranke na dnevnoj bazi nekoga se izvrijeđa i pokuša politički poniziti. Recimo, Dodik i Čović najčešća su im tema, a njihovo mišljenje o legitimnim političkim liderima bh. Hrvata i Srba graniči s teorijom urote.

Optužuje ih se tako za izazivanje novog rata i za genetsku genocidnost u kojoj će žrtve biti Bošnjaci. Nisu samo Dodik i Čović mete napada ovih bošnjačkih ekstrema.

Tako je svojedobno Suljagić optužio kardinala Vinka Puljića nazvavši ga eugeničarom. Kolindi Grabar Kitarović je rekao da je ona Tuđman u suknji te da Bošnjake želi zatvoriti iza bodljikave žice, Bošnjake je pozvao da se naoružavaju i spremaju na rat, a najveću bošnjačku stranku - SDA, da se sprema i naoružava policiju u kantonima u kojima je ona vlast.

Iako su njihovi politički stavovi radikalni, oni nisu samo zbog toga zabrinjavajući. Svaka država ima skupinu takvih klauna koja koristi ekstremističke fraze i pokušava plivati na valu tog ekstremizma.

No, za razliku od Šešelja u Srbiji koji je ekvivalent jednom Suljagiću, ili od notornog Keleminca u Hrvatskoj, Suljagić, Bajrović i ostale ‘geeslije‘ u bh. javnosti i medijima imaju potpuno drukčiji tretman. Spomenuti dvojac iz Srbije i Hrvatske je gurnut na margine društva i medijima dođe kao svojevrsna senzacija.

Tako se Šešelj sa svojim četnicima uputi u neko hrvatsko selo u Vojvodini ili se Keleminac s ustašama uputi na glavni zagrebački trg. U tom trenutku, njihov radikalizam prelazi s margine društva i mediji su prisiljeni doživjeti ih, ali ih se ne zove u političke emisije i medije da komentiraju najaktualnije događaje.

Bošnjački mediji u BiH drukčije tretiraju Šešeljevu i Keleminčevu braću. Oni su svakodnevno dio javnog prostora. Redoviti su gosti u emisijama FTV-a ili N1, a njihove političke umotvorine, izjave i analize krase naslovnice vodećih bošnjačkih medija.

Suljagića se tako gura u bošnjački politički mainstream i koliko god to samim Bošnjacima bilo štetno, nitko o tome ne vodi računa. Naime, dok se u cijelom svijetu širi strah od bujanja radikalnog ekstremizma, mediji u Bošnjaka jednog takvog svakodnevno stvaraju. Nema bradu do pupka i ne uzvikuje Allahovo ime, umjesto vojničke opreme nosi odijelo, ali je jednako radikalan.

Dnevnik.ba

25. rujan 2022 05:41