StoryEditor
Terminologija

Što su "probosanske (političke) snage"?

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  04.11.2021., 12:02h
Svakodnevno u sarajevskoj javnosti čujemo termin "probosanski orijentirane snage" ili "probosanske stranke" i tomu slično. No, što taj termin uistinu označava?

U Bosni i Hercegovini "bosansko" pa i "probosansko", u društveno-političkom smislu, može biti samo ono što u sebi sadržava i bošnjačko i hrvatsko i srpsko, a k tomu mora biti i bosanskohercegovačko jer su Bosna i Hercegovina dvije zemljopisne regije. 

Kako se već 20 godina isključivo bošnjačke političke stranke kite pridjevom "probosansko" jasno je zapravo kako se one tako lažno predstavljaju kao politike koje imaju podršku, pored bošnjačkog, i hrvatskog i srpskog naroda.

To je, naravno, jasno svim stanovnicima BiH. Također, jasno je i kako se konotira da su sve one stranke i politike koje nisu "probosanske" zapravo "antibosanske" i kako je riječ o "neprijateljima Bosne". Dalje se konotira kako su protiv Bosne oni koji imaju manje prava "na Bosnu" i koji imaju "rezervne domovine", dok su "probosanski orijentirani" oni koji "nemaju druge domovine".

Izvor ove terminologije treba tražiti u ratnim godinama, kad je bošnjačka stranaka privatizirala termin "Bosna" i pokušala ga postaviti kao sinonim Bošnjacima. U tom nikad do kraja nije uspjela. Olakotna im je okolnost bila što su posebice Srbi, ali u značajnoj mjeri i Hrvati, u to vrijeme žestoko odbacivali sve što se povezivalo s "bosanskim".

Danas, "probosanske stranke" su u suštini "probošnjačke stranke" i tu nema nikakve dileme. Uporno korištenje ovakve terminologije od strane stranaka sa sjedištem u Sarajevu ima dvojaku  svrhu. S jedne strane taj terin služi kao sredstvo političke homogenizacije cijelog bošnjačkog političkog spektra, od Naše stranke i SDP-a, preko SDA i DF-a, pa sve do SBB-a, NiP-a i BPS-a Sefera Halilovića. Sve su to "probosanske stranke", iako među njima ima i dosta razlika, pa na jednoj strani imamo baštinike komunizma a na drugoj poklonike islamizma.

Također, svrha je i signalizirati međunarodnim predstavnicima u BiH, poslovično neupućenima i zbivanja u našoj zemlji, kako su bošnjačke stranke zapravo za očuvanje BiH po formuli ZAVNOBiH-a, dok su hrvatske i srpske stranke protiv tog. Naravno, istina je potpuno suprotna,  no stranci to ne shvaćaju već 25 godina.

"Probosanske političke snage" su, dakle, one stranke i organizacije koje BiH vide kao državu pod dominacijom građana bošnjačke nacionalnosti i stoga bi primjerenije bilo da se zovu "probošnjačkim strankama", jer je to činjenično ispravno. Njihovo nazivanje samih sebe "probosanskim" je u biti lažno predstavljanje i oduzimanje prava na BiH Hrvatima i Srbima.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 05:32