StoryEditor

Sprema se izbacivanje Hrvata iz Ustava BiH

Piše Tvrtko Milović  /  29.07.2021., 17:42h

Usvajanjem Rezolucije kojom se osuđuju „inicijative za federalizacijom BiH…“ Parlament FBiH napravio je ozbiljnan presedan. 

Kao prvo, Rezolucija je politički dokument donesen ispred Federacije BiH. Federacija BiH ima svoje konstitutivne narode, i svaka politička odluka ispred FBiH mora biti donesena konsenzusom konstitutivnih naroda. 

Napuštanje Parlamenta FBiH Hrvati su jasno pokazali da ni na koji način ne stoje iza Rezolucije, niti ona za njih ima ikakvu težinu. Ipak, preostali Bošnjaci u Zastupničkom domu su stopostotnom podrškom izglasali Rezoluciju kojom praktički osuđuju hrvatska nastojanja!

I to sve kao Parlament FBiH.

Kako da Hrvati poštuju Rezoluciju kojom se osuđuje njih same?

No, stvari su daleko ozbiljnije od jedne Rezolucije koja nema zakonsku težinu. Poslije sjednice, Zastupnik SDP-a koji je predložio tekst Rezolucije, Damir Mašić, otvoreno je izjavio da je Rezolucija samo uvod u ukidanje konstitutivnosti naroda!

Ovo je otvorena poruka Hrvatima, kojima je konstitutivnost jedina formalna zaštita bilo kakvih političkih prava u Bosni i Hercegovini. 

Ukidanjem konstitutivnosti Hrvate se svodi na manjinsku etničku skupinu koja bi se onda za ravnopravnost morala natjecati sa četiri puta brojnijim Bošnjacima, kojima, gle čuda, pripadaju svi zastupnici koji su izglasali Rezoluciju protiv Federalizacije. 

Na ovu su izjavu reagirali hrvatski zastupnici u Parlamentu FBIH i Predsjednik FBiH. No, SDP, zajedno sa SDA, a izgleda i SBB, nema nikakvu namjeru objeđivati Hrvate da se trebaju odreći konstitutivnosti – oni će konstitutivnost ukinuti preglasavanjem i golom silom ako treba. 

Ovakvim otvorenim najavama istjerivanja Hrvata iz Ustava BiH priprema se izgleda najozbiljnija operacija dekonstituiranja Hrvata u BiH s namjerom pravljenja „građanske“ BiH, kako je to jasno izjavio Mašić. 

Da se ne radi samo o stavu jednog Zastupnika i samo jedne „demokratske“ stranke, pokazuje i jednoglasnost bošnjačkih stranaka u Parlamentu FBiH. 
Stoga, sasvim je opravdano da se Hrvati povuku iz zakonodavnih tijela dok se ne dobije jasan odgovor – sprema li se izbacivanje Hrvata iz Ustava BiH. Do tad, nek ljulja kriza. 

Dnevnik.ba

10. kolovoz 2022 02:30