StoryEditor

SPOMENDAN Sveti Andrija apostol - zaštitnik ribara

Piše Ivan Vrljić  /  30.11.2018., 10:11h

Svetoga Andriju apostola često u crkvenim dokumentima oslovljavaju Prvoprozvani zbog Kristova prvog apostolskog poziva usmjerenog upravo prema njemu. Štovanje je svetoga Andrije izrazito rašireno u mnogim krajevima, a osobito na Istoku. Sveti Andrija apostol rodio je se u Betsaidi na Genezaretskom jezeru u siromašnoj ribarskoj obitelji.

Njegov je brat bio Šimun Petar, vođa Kristovih apostola i prvi poglavar Crkve. U Ivanovu se evanđelju spominje podatak da je sveti Andrija nakratko bio učenik svetoga Ivana Krstitelja i da je, čuvši Ivanovu propovijed upućenu Isusu kao Jaganjcu Božjem, pohitio njemu u službu i apostolat.

U ikonografskom je prikazu na mnogobrojnim slikama uprizoren upečatljiv Andrijin simbol i znak – slovo X . Znak je to njegova mučeništva o kojem mjerodavno govori apokrifski spis Passio. Prema jednoj predaji skončao je život u današnjoj Rusiji među Skitima hoteći ih preobratiti na kršćanstvo, a druga predaja spominje grčki Patras kao Andrijino posljednje počivalište.

Riječ Andrija u grčkom jeziku označava hrabrost i muževnost. Svetoga Andriju apostola smatramo prvim biskupom grada Carigrada i stoga uživa kredibilitet među svim crkvama u svijetu. Zazivlju ga u različitim tegobama i bolestima a ponajviše u kostobolji, grlobolji a zaštitnikom je ribara i dobroga ulova na moru.

Njegovi su posmrtni ostaci preneseni u Carigrad, a zatim u Amalfi u Italiji. Svečeva je glava nakratko 1462. godine prenesena u Rim u svečanoj procesiji, ali ju je natrag proslijedio pravoslavnim vjernicima papa Pavao VI. Već u doba oca Kapadočana za vrijeme ranoga kršćanstva posebice za razdoblja svetoga Grgura Nazijanskog spomedan svetoga Andrije slavio je se 30. studenoga. To je ostalo i danas, a mnogo je crkvi posvećeno današnjem svecu. Jedan izvještaj spominje i svečevu nemalu izdržljivost u mučeništvu. Naime, razapetoga u obliku slova X, svetoga su Andriju neprijatelji ostavili gotovo 20 dana na križu samoga i ogoljenoga u hladnim nesnosnim uvjetima.

On je neprestano tijekom 20 dana propovijedao o Kristu i ljubavi blagoslivljajući preostali narod i svjetinu koja ga je  nijemo i s čuđenjem promatrala. Narod je vidjevši sveca toliko neustrašivoga doživio mnogobrojna ozdravljenja i obraćenja. Sveti je Andrija apostol simbol hrabrosti i vjere u bolje sutra te zato molimo danas njegov zagovor i u ova teška vremena u kojima itekako treba hrabrosti, smjelosti i odlučnosti u ljudskom djelovanju. Neka nam u tome pomogne Andrijin zagovor na Nebu i njegova posvemašnja predanost služenju Gospodinu na čast i slavu. 

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 18:39