StoryEditor

Sitarski: Nikšićani razočarali Đukanovića i Vučića, obradovali Krivokapića

Piše D  /  15.03.2021., 12:03h

Lokalni izbori za Skupštinu Općine Nikšić su dobili neuobičajeno visok publicitet, ne samo u Crnoj Gori već i u cijeloj regiji, neusporedivo viši od onoga koji bi se mogao očekivati za jedne lokalne izbore. Nekoliko je razloga tomu. Najprije, u pitanju je drugi po veličini grad u zemlji, odmah iza Podgorice.

Piše: Milan SITARSKI, Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) Mostar

Potom, ovo su prvi izbori koji su u Crnoj Gori održani poslije prošlogodišnje povijesne smjene vlasti, praktično prve takve smjene u toj zemlji koja je rezultat parlamentarnih izbora. Najzad, Nikšić je rodni grad predsjednika Mila Đukanovića koji je praktično suvereno držao vlast u Crnoj Gori od 1989. do 2020. godine, ali i još uvijek novog premijera, do skora oporbenjaka Zdravka Krivokapića. Zbog svega toga kampanja je bila izuzetno žestoka i s brojnim incidentima, uključujući i one tijekom izbornog dana i večeri.

Do skora vladajuća Đukanovićeva Demokratska partija socijalista (DPS) je na izbore izašla na čelu koalicije Europski tim za Nikšić, koja je okupila praktično sve stranke i birače koji podržavaju bivšu vlast. Ta je koalicija ostvarila najbolji rezultat, osvojivši 40,4% glasova i 18 mandata, ali je taj rezultat nedovoljan za osvajanje vlasti i nešto je slabiji nego na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima. To po svoj prilici svjedoči o krajnjim dometima tog dijela crnogorskog političkog spektra unatoč angažiranju za ove izbore svih resursa kojima još uvijek raspolažu.

Među strankama vladajuće koalicije došlo je do izuzetno značajnih promjena odnosa snaga. Najsnažnija izborna lista koja u državnom parlamentu podržava premijera Krivokapića, ali se istovremeno s njim sve češće i intenzivnije verbalno, pa i konceptualno sukobljava, izašla je na izbore na listi Za budućnost Nikšića. Riječ je o snagama izrazito intenzivnog srpskog nacionalnog naboja, od kojih neke ističu veoma bliske odnose s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji ih je otvoreno podržavao uz korištenje svih raspoloživih resursa. Ta je lista drugoplasirana s 25,9% glasova i 11 mandata, što je znatno manje od prošlogodišnjih 37,5%, čak i kad se uvaži činjenica da je dio njihovih glasača „povukao“ i gospodarstvenik Miodrag Davidović, blizak vrhu SPC u Crnoj Gori, čiji je Narodni pokret dobio 3,3% glasova i jedan mandat.

Veliki je dio glasova sadašnje vladajuće većine otišao koaliciji  Mir je naša nacija koju predvode Demokrate Crne Gore predsjednika Skupštine Alekse Bečića. Ta je lista prošlog kolovoza dobila na teritoriju Nikšića 14,3% glasova, a sada čak 23,2% i 10 mandata, tek jedan manje od drugoplasirane. Ako se uzme u obzir naglašena bliskost Bečića i snaga okupljenih oko njega s premijerom Krivokapićem, nameće se dojam da je predsjednik Vlade Crne Gore, uz predsjednika Skupštine, zapravo pravi pobjednik ovih izbora.

Kada se tome doda da je najmanja među vladajućim snagama, koalicija Crno na bijelo potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića uspjela s 4,5% glasova (nešto više nego prošle godine) osvojiti jedan mandat i prvi put ući u lokalni parlament Nikšića, može se očekivati da će parlamentarna većina na državnoj razini biti stabilnija nego prethodnih mjeseci. Poslije ovakvih izbornih rezultata teško je očekivati da će naglašeno prosrpska koalicija Za budućnost Crne Gore riskirati izvanredne državne izbore, posebice ako joj koalicija Mir je naša nacija prepusti mjesto gradonačelnika Nikšića. Može se zaključiti da su snage privržene Milu Đukanoviću i Aleksandru Vučiću na ovim, doista atipičnim lokalnim izborima, ostvarile rezultate daleko ispod svojih, pa i očekivanja šire javnosti.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:14